FETO/PDY'nin 'mahrem yapılanmaları' ile orgut elebaşı arasındaki irtibatı sağladığı iddia edilen Selahaddin Gulen, MİT tarafından yurt dışında yapılan operasyonla yakalanıp, 31 Mayıs'ta Turkiye'ye getirildi. Orgutun elebaşı Fetullah Gulen'in yeğeni ve ozel kalem muduru Cevdet Turkyolu'nun da kayınbiraderi olan Selahaddin Gulen, mahkemece tutuklanarak, cezaevine gonderildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gulen hakkında soruşturmasını tamamlayarak, iddianame duzenledi. İddianamede, Gulen hakkında 'silahlı teror orgutu kurma ve yonetme' sucundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istendi. Ankara 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi ’nde Selahaddin Gulen'in tutuklu yargılanmasına devam edildi. Duruşmaya sanık Gulen ile avukatı katıldı. Gulen, soruşturma aşamasında orgute dair bildiklerini samimi olarak itiraf ettiğini soyleyerek, etkin pişmanlık hukumlerinden yararlanıp, tahliye ve beraat talep etti. MİT tarafından yakalandığı Kenya'ya evlenmek icin gittiğini one suren Gulen, darbe girişiminin ardından orgutun buradaki yapılanmasına yonelik faaliyette bulunduğu iddiasını kabul etmedi. Gulen, "Kenya'da evlendim, eşim Turk vatandaşıdır. Yaklaşık 7 ay bu ulkede kaldıktan sonra Turkiye'ye getirildim. Gozaltındayken orgute dair bildiğim her şeyi anlattım. 212 kişinin ismini verdim ve bunları teşhis ettim. Bunun dikkate alınmasını talep ediyorum" dedi. Sanık avukatı da muvekkilinin Kenya'ya evlenmek icin gittiğini, orgutsel misyonunun bulunmadığını, bu durumun sanığa ait dijital materyallerdeki belgelere de yansıdığını savundu. Daha sonra ara kararını acıklayan mahkeme heyeti, Selahaddin Gulen'in tutukluluk halinin devamını, esas hakkındaki mutalaasını hazırlamak uzere dosyanın savcıya verilmesini kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.