İzmir ’de yaşayan iş adamı Ferit K. (43) ile 15 yıllık eşi B.K. (41), gecen sene boşanmaya karar verdi. Cift, boşanma aşamasında evlerini ayırdı, 8 ve 13 yaşlarındaki iki kızı anne ile yaşamaya devam etti. İzmir 19. Aile Mahkemesinde gorulen dava surecinde, eşinin Tiktok ’ta cok uzun sure vakit gecirdiğini ve bu sebeple iki kızına ilgi gostermediğini one suren iş adamı, kızlarının velayetini talep etti. Gecici velayet talebine ilişkin mahkeme tarafından atanan pedagog raporunda, annenin cocuklara ilişkin yukumluluklerini ciddi manada ihlal ettiği ve velayetin gecici ve kalıcı olarak babaya verilmesi mutalaa edildi. Boşanma kararı cıktığında kalıcı velayetin de kesinleşeceğini belirten baba Ferit K., "Benim ozellikle Tiktok videoları konusunda rahatsızlığım soz konusu. Boşanma henuz gercekleşmedi ancak eşimle ayrı evlerde kalıyoruz. Eşim, geceden sabaha kadar Tiktok videosu cekiyor. Hatta bu mesai sabahlara kadar suruyor. Buyuk kızım surekli bana mesaj yollayıp oğlene kadar kahvaltı yapamadığını, annesini uyandıramadığını soyluyor. Ben gidip kızlarımı doyuruyordum. Eşimi defalarca uyardım. Takipci sayısını artırmak icin mi yoksa sosyal medyadan para kazanmak icin mi bilmiyorum ama Tiktok yuzunden bu cocukların ilgisiz kalması ve aile kavramının sarsılması soz konusu. Eşimle ayrı evlerde kalmaya başladığımızda buyuk kızımın okulla ilgili sıkıntıları olmuştu. Bir sure eşimi eve cağırmıştım. Bu sure zarfında gece yarılarına kadar Tiktok videosu cektiğini biliyorum.
Kendini cekmesinden ziyade kucuk kızımı da Tiktok ’a alıştırmış. Kızım da video cekip paylaşmak istiyor. Benim Tiktok hesabım yok ama birkac videoya baktığımda, ahlaki sınırları zorlayan videoların olduğunu da gordum. Cocuklarımın bu şekilde yetiştirilmesini istemediğim icin kendisini defalarca uyardım ve velayet icin dava actım. Neyse ki pedagog raporunda da gecici ve kalıcı velayet bana verildi. Boşanma netleştiğinde, kalıcı velayet konusu da netleşecektir. Ben kızlarımın geleceği icin bu kararı cok olumlu karşılıyorum” ifadelerini kullandı. Ferit K. ’nin avukatı Şenay Geckil de “Anne ve baba, velayetten doğan hak ve yetkilerini cocuğun yuksek yararını gozeterek kullanmak zorundadır. Cocuğun yuksek yararı gozetildiğinde cocuğun bedensel, ruhsal, fiziksel ve ahlaki bakımdan hayata hazırlanmasında da tek başına yukumludur. Anne ve baba, velayet hakkına kural olarak birlikte sahip olmakla beraber eşlerden her biri, velayetin kullanılmasında diğerinden bağımsız olarak sorumludur. Ancak anne veya babadan biri velayete ilişkin yukumlulukleri yerine getirmekten kacınırsa, sadece kacınan tarafa ilişkin tedbir uygulanması ya da velayetin kaldırılması soz konusu olmaktadır. Anne ve babanın cocuğa yeterli ilgiyi gostermemesi veya velayetten doğan gorevlerini ağır bicimde savsaklaması, cocuğun bedenen ve ruhen gelişimini engelleyecek her tur istismar velayetin kaldırma sebeplerinden olacaktır” bilgisini verdi. Turk Medeni Kanunu ’nun 169. maddesi “Hakim, cocuğa yonelik tedbirleri resen alır” hukmu gereğince gecici velayet talebine ilişkin mahkeme tarafından atanan pedagogca bir rapor hazırlandığını kaydeden Geckil, “Anne, baba ve cocuklarla yapılan goruşme sonucunda, annenin cocuklara ilişkin yukumluluklerini ciddi manada ihlal ettiği, cocuklarla yeteri kadar vakit gecirmediği ve cocuklarla empati kuramadığı gerekceleriyle velayetin babaya verilmesi mutalaa edildi. Son yıllarda sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasından dolayı boşanma davaları arttı.
Burada, eşlerin birbirlerine karşı yukumluluklerini ihlal etmesi, boşanma davasında kusur olarak nitelendirilebilse de aslında anne ya da baba cocuklara karşı yukumluluklerini doğrudan yerine getirdiğinde bu durum velayete konu olabilecek bir durum değildir. Burada anne ya da babanın sosyal medya kullanırken cocuklarının bakımı, eğitimi, ruhsal ve fiziksel gelişimlerini ihmal etmemesi şartı aranıyor. Bizim davamızda, annenin Tiktok ’ta harcadığı zamanın, cocukların gelişiminde olumsuz etkiye neden olduğu tespiti yapıldı. Annenin cocuklara Tiktok uygulamasını oğretmesi, cektiği videolarda cocukların da yer alması, cocukların her turlu istismara acık hale getirilmesi riskini doğuruyor. Kural olarak 10 yaşından kucuk muşterek cocukların velayeti anneye verilir. Ancak burada annenin cocuklarını karşı yukumluluklerini ciddi şekilde ihlal etmiş olması, velayetin kaldırılma nedenleri olarak karşımıza cıktı” ifadelerini kullandı.