BIST 50 endeksinde yer alan paylara uygulanan acığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugunku seansta da uygulanmasına karar verildi.
Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan Borsa İstanbul acıklaması şoyle:
"BIST 50 Endeksinde yer alan paylarda 25/01/2022 ile 01/02/2022 tarihleri arasında uygulanan acığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının 02/02/2022 tarihli seansta da uygulanmasına karar verilmiştir.
Buna gore; acığa satış işlemi yapılabilen paylarda acığa satış işlemi, acığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gercekleşen işlem fiyatından daha yuksek bir fiyat uzerinden gercekleştirilebilecektir. Ancak, acığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gercekleşen fiyatının bir onceki fiyattan daha yuksek olması hÂlinde acığa satış işlemi en son gercekleşen fiyat duzeyinden de yapılabilecektir.
Gun icinde sahip olunmadan yapılan ve daha sonra aynı gun icinde yapılan alımlarla kapatılan satışlar da acığa satış kapsamında olduğundan yatırımcılarımız ve yatırım kuruluşlarımız tarafından bu nitelikteki satışlara ilişkin emirlerin de acığa satış seceneği işaretlenmek suretiyle iletilmesi hususunda gerekli dikkat ve ozenin gosterilmesi onem arz etmektedir."
Yukarı Adım – Uptick Kuralı nedir?
Sermaye piyasalarında acığa satışta uygulanan kuralardan biri olan yukarı adım kuralıdır. Organize bir piyasada işlem goren bir menkul kıymetin işlem sırasındaki fiyatının ustundeki fiyata ust fiyat denir. Uptick kuralı da acığa satış işleminin, hissenin en son gercekleşen işlem fiyatından daha yuksek bir fiyat uzerinden olması kuralı olarak adlandırılır. Ancak, hissenin son gercekleşen fiyatı bir onceki fiyattan daha yuksekse, acığa satış son gercekleşen fiyat seviyesinden de yapılabilir.
Aralık ayında da uygulanmıştı
Borsa İstanbul'da yukarı adım kuralı aralık ayında sert satışlar sonrası da uygulamaya gecmişti. BİST100 endeksinin zirve seviyesini gormesinin ardından 17 Aralık 2021'de satışlar derinleşmiş ve kayıplar yuzde 20'ye varmıştı. Borsa İstanbul yonetimi bu satışların ardından acığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralını 20 Aralık'ta devreye sokmuş ve uygulama 10 Ocak'a kadar surmuştu.