Petrol ihracatcısı ulkelerin, fiyatlardaki artışa ve bu yıl talebin rekor kıracağı tahminlerine rağmen gunun ilerleyen saatlerinde gercekleştirecekleri toplantıda olculu uretim artışı politikasına sadık kalacakları tahmin ediliyor.
OPEC+ ulkelerinden beş kaynağın verdiği bilgiye gore uretici ulkelerin bakanları, yuksek petrol fiyatlarına rağmen Mart icin planlanmış olan gunluk 400,000 varillik (bpd) uretim artışının gercekleştirilmesi icin karar alacaklar.
OPEC+'nın uzman heyeti Salı gunu video konferans aracılığıyla bir araya geldi. OPEC+ heyetinin 400,000 bpd uzerinde uretim artışı gercekleştirme konusunu ele alıp almadığı sorusuna yanıt olarak bir kaynak, "Artışların daha hızlı gercekleştirilmesi konusu gundeme gelmedi ve ben geleceğinden de şupheliyim" dedi.
Rusya onculuğundeki Petrol İhrac Eden Ulkeler Orgutu (OPEC) ve birlikte hareket eden ulkelerin oluşturduğu OPEC+ kuresel petrol uretiminin yaklaşık yuzde 40'tan fazlasını gercekleştiriyor.
OPEC+, ABD ve Hindistan gibi başlıca tuketicilerin salgın hastalık sonrası ekonomik toparlanmaya destek sağlamak icin uretimin artırılması yonunde yarattığı baskı ile karşı karşıya kaldı. Ancak cevre dostu yakıtlara gecişin hatalı planlandığını duşunen orgut, uretimde daha hızlı artış gercekleştirmeyi reddetti.
OPEC uyelerinin bircoğu son yıllarda yapılan yatırımlarda duşuş gercekleşmesi nedeniyle petrol uretimini kendi hedefleri doğrultusunda bile yukseltmekte zorlandı.