Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Başkanı Hakan Yuksel, Turk ciftcisinin artan girdi maliyetleri nedeniyle zorlandığını ifade etti. Yuksel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından acıklanan tarımsal destekleme butcesine 3,2 milyar liralık ilave kaynağın oncelikle hububat gibi stratejik urunleri kapsadığını ve ciftcilere olumlu yansıyacağını bildirdi. Buna karşın ulke genelinde etkisini gosteren kar yağışlarının ardından tarım sektorune yonelik desteklerin artırılmasının bereketli bir yılın habercisi olduğunu vurgulayan Yuksel, doviz kurunda yaşanan gerilemenin etkisiyle artan girdi fiyatlarının da bir sure sonra normal seyrine donmesi gerektiğini kaydetti. Yuksel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın acıklamalarını hatırlatarak, "2022 yılı icin 25,8 milyar lira olarak acıklanan tarımsal destekleme butcesi, 3,2 milyar lira daha artırılarak 29 milyar liraya cıkarıldı. Ozellikle hububat ureticilerinin girdi destekleri gecen yıla oranla yuzde 127 artmış oldu. Tarımsal desteklerdeki 3,2 milyar liralık ilave kaynak ciftciye olumlu yansıyacak." değerlendirmesinde bulundu. Yuksel, ciftcilere yonelik mujdeli haberlerin devam etmesi temennisinde bulundu. Yuksel, Turkiye'nin kalkınmasında en buyuk etkenin tarımsal uretim ve ihracat olduğunu ifade ederek, bu alanda yapılan desteklerin karşılığının en kısa zamanda alınacağını belirtti. Yuksel, tarımsal destekleme butcesinde yapılan 3,2 milyar liralık artışın stratejik urunleri kapsadığı bilgisini verdi. Buğday, arpa, cavdar ve yulaf uretimi yapan ciftcilerin mevcut desteklere ilave ek girdi desteği alacağını ve bunun miktarının dekara 50 lira olacağını aktaran Yuksel, 2022 yılında soz konusu stratejik urunleri ureten ciftcilerin mazot, sertifikalı tohum ve gubre gibi desteklerden de yararlanacağını kaydetti. İklim değişikliğinin etkilerine de dikkati ceken Yuksel, tum dunyada olduğu gibi Turkiye'de de bircok sektorun bundan etkilendiğini soyledi. Hukumetin ciftci dostu politikalara devam etmesi gerektiğini belirten Yuksel, şu ifadeleri kullandı: "İklim değişikliği en cok tarım sektorunu vuruyor. Ciftcilerimizin iklim değişikliğine adaptasyonu sağlanmalı, uretim ve hasat teknikleri, yeni iklime gore gozden gecirilmeli, yeni uretim planı ve modeli oluşturulmalı. Bunları yaparken hukumetin yonlendirmesine ve gozetimine ihtiyac var."