Dunya capında milyonlarca insanın olumune neden olan COVID-19 virusu hÂlen etkisini surduruyor. Yurutulen araştırmalar da virusun etkilerinin aylarca surmesine neden olan ‘uzun COVID sendromu ’, veya diğer adıyla ‘uzamış COVID ’in bircok insanda ortaya cıktığını gozler onune seriyor. Gectiğimiz ay sizlere aktardığımız bir haberde de bu durumun enfekte olan insanların %40 ’ın gorulduğunun keşfedildiğini aktarmıştık.
Ayrıca; hafıza kaybı, korku, yorgunluk, nefes darlığı ve uyku gucluğu gibi uzun vadeli sorunların oluşmasına yol acan bu sendromun kopekler tarafından koklanarak tespit edilebildiği ortaya cıkmıştı. Şimdi de kullanılan yeni bir tarama tekniği, ‘uzun COVID ’in bir etkisini daha ortaya cıkardı.
[h=2]Akciğerlerde gizli hasarlar oluşuyor olabilir[/h]
Birleşik Krallık ’ta yurutulen bir araştırmada ksenon gazı kullanılarak yapılan yeni bir tarama yontemi kullanıldı. Akciğerleri inceleyen bu calışma, uzun COVID sendromundan muzdarip olan insanlardan bazılarının akciğerlerinde gizli hasarlar oluşabileceğini gozler onune serdi.
COVID ’e yakalandıktan uzun sure sonra da nefes darlığı yaşayan 11 kişinin incelendiği araştırmada bu ihtimalin ortaya cıktığını one suren bilim insanları, elde edilen verilerin doğrulanması icin daha buyuk ve detaylı araştırmaların yurutulduğunu aktardı. Bunun yanı sıra akciğerlerdeki bu anormalliğin, COVID nedeniyle oluşan nefes darlığının yaygınlığına dair detaylı bilgileri ortaya cıkarabileceği de araştırmacılar tarafından vurgulandı.
[h=2]Araştırma, daha etkili tedavilerin geliştirilmesini sağlayabilir[/h]
Calışmada belirtilen 11 kişi dışında uzun COVID sendromuna sahip olmayan 12 kişinin ve kontrol grubu olarak da 13 kişinin yer aldığı aktarıldı. Oksijene benzer bir davranış gosteren ancak taramalarla izlenebilen ksenon gazını soluyan bu katılımcılar, manyetik rezonans goruntuleme ile incelendi. Bu sebeple de gazın akciğerlerden kan dolaşımına gecişi takip edilebildi.
Uzmanlar, araştırma sonuclarında uzun COVID sendromuna sahip insanlarda gazın gecişinin sağlıklı insanlara gore daha farklı olduğunu gozlemledi. Ayrıca, 12 kişilik grupta da bu anormalliğin gorulduğu ifade edildi.
Akciğer rontgenlerinde genel olarak bir anormallik gorulmediğini belirten bilim insanları bu tarama yonteminin uzun COVID sendromu ve nefes darlığı konusundaki soruları yanıtlayabileceğini duşunuyor. Ayrıca araştırmacılardan Prof. Fergus Gleeson da eğer bu araştırma doğrulanabilirse, uzun COVID ’e sahip insanların akciğerlerindeki sorunların, bunun nedenlerinin ve sonuclarının gorulebileceğini; boylece de daha etkili tedavilerin geliştirilebileceğini aktarıyor.