Ozellikle pandemi ile birlikte dışarı cıkmak yerine evde ailemizle ya da arkadaşlarımızla birlikte keyifli zaman gecirmenin kıymetini anladık. Sohbet muhabbet bir yere kadar, biraz da eğlenelim dediğimiz zaman en iyi secenek masa oyunlarıdır. UNO ise masa oyunları arasında en sevilen ve populer olanlardan bir tanesi. UNO, iskambil kağıdı ile oynanan oyunlara benziyor ancak biraz daha basit.
UNO oynamak icin de tıpkı diğer oyunlarda olduğu gibi belirli kurallara uymanız gerekiyor. Her oyuncunun alması gereken belirli bir kart sayısı, oynama sırası, cezaları ve kendine ozel bir puan sistemi var. Zor gibi gorunse bile birkac el oynadıktan sonra hızla alışacaksınız. Ailenizle ve arkadaşlarınızla birlikte keyifli vakit gecirebileceğiniz kart oyunu UNO nasıl oynanır adım adım anlattık ve oyun boyunca dikkat etmeniz gereken kurallardan bahsettik.

[h=2]İlk olarak, UNO oyunu nedir?[/h] UNO, pek cok masa oyunu gibi Amerika Birleşik Devletleri ’nde ortaya cıkmış bir kart oyunudur. İskambil kağıdına benzer ancak uzerinde cok daha basit renkler, sayılar ve ifadeler vardır. Temel kartların yanı sıra bazı ozel kartlara sahiptir. UNO oyununun farklı turleri ve online oynama uygulamaları da vardır.
[h=2]UNO nasıl oynanır?[/h] Adım #1: Kartları karıştırın ve her oyuncuya 7 kart dağıtın. Adım #2: Kalan UNO kartlarını masaya bırakın. Adım #3: Kart destesinin en ustundeki kartı acın. Adım #4: Oyuna başlamak icin ortadakine uygun bir kart atın. Adım #5: Uygun kart yoksa ortadaki desteden bir kart secin. Adım #6: Ozel kartları kullanın. Adım #7: Elinde tek kart kalan oyuncu UNO diye bağırır. Adım #8: Bir oyuncunun tum kartları bitene kadar devam edilir. Adım #9: Puanlar toplanır ve en yuksek puan alan kazanır.
[h=2]Adım #1: Kartları karıştırın ve her oyuncuya 7 kart dağıtın:[/h] Tum kart oyunlarında olduğu gibi UNO oyununda da kartların karıştırılması son derece onemlidir. Kartlar iyice karıştırıldıktan sonra dağıtıcı tarafından her oyuncu 7 adet UNO kartı kapalı olarak dağıtılır.
[h=2]Adım #2: Kalan UNO kartlarını masaya bırakın:[/h] Her oyuncuya 7 kart dağıtıldıktan sonra 108 kartlık desteden geriye kalan kartlar kapalı bir şekilde masanın herkesin ulaşabileceği ve gorebileceği noktasına bırakılır.
[h=2]Adım #3: Kart destesinin en ustundeki kartı acın:[/h] Ortaya bırakılan UNO destesinin en ustundeki kart acılır ve herkesin gorebileceği şekilde destenin ustune acık bir halde bırakılır.

[h=2]Adım #4: Oyuna başlamak icin ortadakine uygun bir kart atın:[/h] Dağıtıcının solundaki oyuncu ilk hamleyi yapar ve sıra bu şekilde ilerler. Sırası gelen oyuncu, ortadaki karta sayı ya da renk olarak uygun bir kart atar. Orneğin ortada yeşil 8 varsa sırası gelen oyuncunun 8 rakamına sahip ya da yeşil renkte bir kart atması gerekir.
[h=2]Adım #5: Uygun kart yoksa ortadaki desteden bir kart secin:[/h] Sırası gelen oyucunun ortadakine uygun bir kart atması beklenir. Oyuncunun elinde uygun bir kart yoksa ortadaki kapalı desteden bir kart ceker. Cektiği kart, ortadaki karta uygunsa hemen oynayabilir. Değilse kartı kendi destesine ekler ve sıra devam eder.
[h=2]Adım #6: Ozel kartları kullanın:[/h] UNO oyununda standart kartlar dışında bir de ozel kartlar vardır. Wild kartı olan oyuncu, sonraki oyunun başlangıc rengini secer. Beraberlik kartı olan oyuncunun yanındaki oyuncu 2 kart ceker. Ters kartı, oyunun yonunu değiştirir. Farklı UNO turlerinde, farklı kartlar ve ozellikleri vardır.

[h=2]Adım #7: Elinde tek kart kalan oyuncu UNO diye bağırır:[/h] Oyun bu şekilde devam ederken elinde tek bir kart kalan oyuncunun UNO diye bağırması gerekir. Eğer oyuncu UNO diğer bağırmazsa ceza verilerek 2 kart cekmesi sağlanabilir. Ancak bu durum oyuncuların kendi kararına bırakılmıştır.
[h=2]Adım #8: Bir oyuncunun tum kartları bitene kadar devam edilir:[/h] UNO oyununun bir elinin tamamlanması icin oyunculardan birinin elindeki tum kartların bitmesi gerekir. Bir oyuncunun elindeki kartlar bitene kadar oyun devam eder.
[h=2]Adım #9: Puanlar toplanır ve en yuksek puan alan kazanır:[/h] Oyunculardan birinin elindeki kartlar bitince ve el tamamlanınca herkesin kartları sayılır. Her kart, uzerindeki sayı kadar puan eder. UNO turune bağlı olarak her ozel kartın kendine ozel bir puanı vardır. Bu puanı, oyun kutusundan cıkan bilgilendirme metninden oğrenebilirsiniz. Toplamda 500 ya da 100 puan oyuncu kazanır.
Populer masa oyunlarından biri olan UNO nedir, UNO nasıl oynanır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve bu eğlenceli kart oyununun bazı kurallarından bahsettik. Oyunun genel oynanışı bu şekilde olsa da ozel kartları ve ozel kuralları oğrenmek icin mutlaka oyun kutusundan cıkan bilgilendirme metnini okumalısınız.