Cevre kirliliği bircok yaşam alanı gibi denizleri ve okyanusları da fazlasıyla etkilemeye devam ediyor. Gectiğimiz aylarda da Marmara Denizi ’ndeki musilaj sorunundan dolayı bircok deniz canlısı zarar gormuştu. Bu kez de Akdeniz ’deki atıkların deniz kaplumbağalarına zarar verdiği acıklandı.
Buzulların erimesiyle birlikte Akdeniz kumsallarında varlıklarını surdurmeye devam ediyordu. Son 70 yılda ise; kuresel iklim değişiklikleri, petrol sızıntıları, termik santrallerin yarattığı kirlilik ve plastik atıklar nedeniyle deniz kaplumbağalarının yaşamları tehlike altına girdi.
[h=2]Denize atılan atıkların yuzde 95 ’i plastik maddelerden oluşuyor[/h]
Araştırmalar, Akdeniz ’de bir kilometre icerisinde 5 milimetreden kucuk 1,25 milyon plastik parca bulunduğunu gosteriyor. Bu da atılan atıkların yuzde 95 ’inin plastik madde olduğu anlamına geliyor. Her yıl binlerce deniz kaplumbağası yuvasına ev sahipliği yapan Hatay Samandağ ’ı da artan plastik kirliliği ile mucadele etmeye devam ediyor. Malesef ki Akdeniz'e kıyısı olan ulkelerin atıkları da Asi Nehri uzerinden yine Akdeniz kıyılarına gelmeye devam ediyor.
[h=2]Olen deniz kaplumbağaların midelerinde plastik madde bulunuyor[/h]
Her yıl yuzlerce deniz kaplumbağası denizlerde yuzen atıkları yem sanıp yiyerek yaşamını yitiriyor. Yeşil Deniz Kaplumbağalarını Koruma Projesi ’nin Danışmanı Doc. Dr. Bektaş Sonmez yaptığı acıklamada 50 olu kaplumbağanın 20-25 ’inin sindirim sisteminde plastik tespit ettiklerini acıkladı. Yuvalarından cıkan yavruların da bazılarının coplere takılarak denize ulaşamadığını ve diğer hayvanlara yem olduğunu belirtti.
Deniz kaplumbağalarının ve diğer canlıların yaşamını tehlikeye atmamak adına coplerimizi coplere ve geri donuşum kutularına atalım. Ekolojik dengeyi koruyalım. Mumkun olduğunca tek kullanımlık plastik kullanmayalım.