Honduras'ın ilk kadın devlet başkanı secilen Xiomara Castro, başkanlık kuşağının kendisine takdim edilmesiyle başkent Tegucigalpa'daki Ulusal Stadyumda, yaklaşık 29 bin destekcisinin onunde yemin etti. Castro, konuşmasında 1 milyon yoksul aileye bedava elektrik sozu vererek, "Cumhuriyete sadık kalacağıma, yasalara uyacağıma ve uygulayacağıma soz veriyorum." ifadesini kullandı. Yoksulluk, goc, uyuşturucu kacakcılığı ve yolsuzlukla mucadelede kararlılık mesajı veren Castro, eğitim, sağlık, guvenlik ve istihdamın ilerletilmesi icin cabalayacaklarını soyledi. Castro, Honduras'ın kuruluşundan bu yana ilk kez kadın bir devlet başkanının bu gorevi ustleneceğini vurgulayarak, "Bağımsızlığımızın ilanından beri 200 yıl gecti. Zincirleri kırıyoruz, gelenekleri kırıyoruz. Bu tarihi gercek, ancak halkın coğunluğunun goruşunden kaynaklanabilir. Honduras halkına, bu onur ve guven icin teşekkur ederiz." dedi. Yemin torenine, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İspanya Kralı 6. Felipe, Arjantin Başkan Yardımcısı Cristina Kirchner, eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales olmak uzere cok sayıda diplomatik temsilci katıldı. Eski Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın eşi olup sağ partinin 12 yıllık iktidarına son veren Castro, oyların yuzde 51,12'sini alarak iktidardaki Honduras Ulusal Partisini geride bırakmıştı.