Pek cok işletim sistemi gibi Windows da kendi işletim sistemi icin ya da bilgisayarınızda calıştırdığınız bir uygulama icin gecici dosyalar oluşturur. .tmp uzantılı TMP dosyaları, bilgisayarınız ya da bir uygulama calıştığında kendiliğinden oluşur ve bilgisayar kapanana ya da soz konusu uygulama kapatılana kadar varlığını surdurur. Coğu durumda TMP dosyası kendiliğinden silinir.
Peki, TMP dosyası nasıl acılır ve nasıl silinir? Kendi kendine oluşuyor olması kendi kendine acıldığı anlamına gelmez ve bazı durumlarda bu gecici dosyalar silinmez. Bu nedenle bu gecici dosyaları acma ve silme yontemlerini bilmek, pek cok durumda TMP dosyalarını kontrol etmenizi sağlar. TMP dosyası nasıl acılır ve nasıl silinir gibi merak edilen soruları gelin biraz daha yakından inceleyelim.
[h=2]TMP dosyası nasıl acılır?[/h] Yontem #1: Metin icerikli TMP dosyası acma Yontem #2: Video icerikli TMP dosyası acma Yontem #3: E-tablo icerikli TMP dosyası acma Yontem #4: İnternet tarayıcısı uzerinden TMP dosyası acma [h=2]Yontem #1: Metin icerikli TMP dosyası acma:[/h] Adım #1: Acmak istediğiniz TMP dosyası uzerinde sağa tıklayın. Adım #2: Birlikte Ac menusunu genişletin. Adım #3: Microsoft Word uygulamasını secin. Not Defteri uygulamasını da secebilirsiniz. Adım #4: TMP dosyası sectiğiniz uygulama uzerinden acılacak.
Metin icerikli TMP dosyası acma işlemi icin yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Coğu zaman TMP dosyaları metin icerikli olduğu icin bu yontem işe yarayacaktır. Metin icerikli TMP dosyalarını Not Defteri ile, Microsoft Word ile ya da varsa başka bir metin duzenleme programı ile acabilirsiniz.
[h=2]Yontem #2: Video icerikli TMP dosyası acma:[/h] Adım #1: Acmak istediğiniz TMP dosyası uzerinde sağa tıklayın. Adım #2: Birlikte Ac menusunu genişletin. Adım #3: VLC Media Player uygulamasını secin. Buradan VLC Media Player uygulamasını ucretsiz olarak indirebilirsiniz. Adım #4: TMP dosyası sectiğiniz uygulama uzerinden acılacak.
Video icerikli TMP dosyası acma işlemi icin yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Coğu zaman TMP dosyaları metin icerikli olsalar da bazen bu gecici dosyalar video icerikli de olabilir. VLC Media Player bu konuda oldukca başarılı bir uygulama ancak kullanmakta olduğunuz benzer uygulamaları da deneyebilirsiniz.
[h=2]Yontem #3: E-tablo icerikli TMP dosyası acma:[/h] Adım #1: Acmak istediğiniz TMP dosyası uzerinde sağa tıklayın. Adım #2: Birlikte Ac menusunu genişletin. Adım #3: Microsoft Excel uygulamasını secin. Adım #4: TMP dosyası sectiğiniz uygulama uzerinden acılacak.
E-tablo icerikli TMP dosyası acma işlemi icin yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Coğu zaman TMP dosyaları metin icerikli olsalar da bazen bu gecici dosyalar e-tablo icerikli olabilir. Microsoft Excel yerine kullanmakta olduğunuz başka bir e-tablo uygulaması uzerinden de bu işlemi deneyebilirsiniz.
[h=2]Yontem #4: İnternet tarayıcısı uzerinden TMP dosyası acma:[/h] Adım #1: Acmak istediğiniz TMP dosyası uzerinde sağa tıklayın. Adım #2: Birlikte Ac menusunu genişletin. Adım #3: Kullanmakta olduğunuz internet tarayıcısını secin. Adım #4: TMP dosyası sectiğiniz internet tarayıcısı uzerinden acılacak.
TMP dosyalarının iceriğinin ne olduğunu biliyorsanız yukarıdaki yontemleri uygulayarak nokta atışı işlemler yapabilirsiniz. Ancak elinizdeki TMP gecici dosyasının iceriğinden emin değilseniz kullanmakta olduğunuz herhangi bir internet tarayıcısı uzerinden bu dosyayı acarak iceriğinin en azından bir kısmını gorebilir ve uygulamanız gereken yontemin hangisi olduğunu oğrenebilirsiniz.
[h=2]TMP dosyası nasıl silinir?[/h] Yontem #1: Windows Ayarlar uzerinden TMP dosyası silme Yontem #2: Disk Temizleme uygulaması ile TMP dosyası silme [h=2]Yontem #1: Windows Ayarlar uzerinden TMP dosyası silme:[/h] Adım #1: Windows Ayarlar sayfasını acın. Adım #2: Sistem sayfasını acın. Adım #3: Depolama sekmesini genişletin. Adım #4: Gecici Dosyalar ’ı acın. Adım #5: Dosyaları Kaldırın butonuna tıklayın. Adım #6: Dosya boyutuna gore değişen bir sure sonunda tum gecici dosyalar silinecek.
Windows Ayarlar uzerinden TMP dosyası silme işlemi icin yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Bu yontem ile tum gecici dosyaları silebilirsiniz ancak bu onerilmiyor. Cunku bazı gecici dosyalar işletim sisteminizin ve uygulamalarınızın calışması icin gereklidir. Bu nedenle sistem tarafından yapılan uyarıyı dikkate almalısınız.
[h=2]Yontem #2: Disk Temizleme uygulaması ile TMP dosyası silme:[/h] Adım #1: Windows arama cubuğuna Disk Temizleme yazın ve aratın. Adım #2: Disk Temizleme uygulamasını acın. Adım #3: Silmek istediğiniz dosyaları secin. Adım #4: Tamam butonuna tıklayın. Adım #5: Silme isteğini onaylayın. Adım #6: Dosya boyutuna gore değişen bir sure sonunda sectiğiniz dosyalar silinecek.
Windows işletim sisteminde dahili olarak bulunan Disk Temizleme uygulaması ile TMP dosyası silme işlemi icin yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Sileceğiniz dosyaları secerken dikkatli olmalısınız, bazı dosyalar işletim sisteminizin ve uygulamalarınızın calışması icin gerekli olabilir.
Windows işletim sisteminin oluşturduğu .tmp uzantılı gecici dosyaları ifade eden TMP dosyası nasıl acılır, nasıl silinir gibi merak edilen soruları yanıtladık ve bu işlemler icin uygulayabileceğiniz alternatif yontemleri tum detaylarıyla anlattık.