A Milli Takım Teknik Direktoru Stefan Kuntz, yayıncı kuruluş beIN Spors'a acıklamalarda bulundu. Portekiz macından aday kadrosuna kadar bircok konuda konuşan Kuntz, rakiplere kolay mac vermeyeceklerini belirtti. Kuntz acıklamalarında, "Bunu yapmak istiyorum ama oyuncuların da uygun olması gerekiyor. Portekiz ve İtalya maclarında belki favori biz değiliz ama takım farklı yuzlerini gostermeyi başarmasını bekliyorum. Rakiplerimize kolay zamanlar yaşatmayacağız. Galler ve İskocya cıkmış olsaydı, Dunya Kupası'na gidiyoruz mu diyecekti insanlar? Onlara karşı daha cok kaybedecek şeyimiz var. Onların cok daha farklı bir oyun anlayış şekli var. Favori olmadan buraya gelerek daha fazla avantaj yaşayabilirsin. En ufak bir şans elimize gecerse onu değerlendireceğimizden şupheniz olmasın. Eşleşmelerden gayet memnunum. Sadece elemeler değil, 2024 acısından da bakarsanız biz, bu zorluklarla nasıl başa cıkarız diye duşunuruz.
Nasıl atak yapmalısınız, bekleyerek mi, topu alıp mı, surekli presle aktif mi? Bunlar arasında secim yapmak gerekiyor. Oyuncularla bunları konuşuyorum. Bizim icin de cok onemli. Cok iyi hazırlanmak istiyoruz mart ayındaki Portekiz macına. Şu surec icerisinde herhalde canlı izlemediğim takım yok gibi bir şey. Hangi koşullarda yargılayacağınız onemli oyuncuları. Basit bir seviyede mi yoksa buyuk oyuncularla zor liglerde mi oynuyorlar? Daha sonra aralarında karşılaştırma yapıyorsunuz.
Daha fazla esneklik verir mi taktik acıdan diye duşunuyorsunuz. Yaklaşık 6 yeni oyuncu oldu 4 macta oynattığım. Daha sonra gelecek jenerasyonun da cok ozel olacağını duşunuyorum." Benim icin oncelikli olan şey hangi oyuncuların hangi pozisyonda oynama becerisine sahip olduğudur. Mesela Hakan Calhanoğlu'nu goz onunde bulunduralım, son oynadığı maclar, milli takımdaki en iyi maclarıydı bence. Adım adım gitmek zorundayız. Mumkun olduğunca ileride kurmak istiyorum defans kurgumu. İleri oyuncularınızın da bunu yapabilecek yeteneğe ve isteğe sahip olması gerekiyor. Alman oyuncular her zaman 3. bolgede pres yaparlar ve şiddetli koşular atar, yorulmazlar.
Kenan Karaman ve Kaan Ayhan'la ilgili Dusseldorf'tan bazı insanlara danıştım. İnanılmaz karakterli oyuncular diye cevap verdiler bana. İlk duşunduğum şey, takım ruhunu kısa zamanda nasıl yerleştirebilirim diye duşundum. Bu bizim icin bir problemdi. Konsantre olamıyorduk, mental anlamda guclu değildik, maclarda geri donuş yapamıyorduk... Bu noktada ben de biraz odaklandım. Burada doğru bir karışım ve denge bulunmalı. Takım ruhu, taktik beceriler, fizik kondisyon gibi farklı konularda dengeyi bulmak lazım. Oyuncularım 3-5 hafta oynamıyorsa hocalarına sorabiliyorum. Ben de oyuncuma katkıda bulunmak isterim. O da belki Stefan, bu aralar fiziksel olarak iyi değil diyecektir. Boylelikle oyuncularımla daha rahat goruşebilirim. Turkiye'de oynayan bir oyuncumla goruştum ve saha dışındaki davranışlarını cok da beğenmedim. Hamit'le konuştum, bu davranışlarıyla ilgili bu oyuncuyla konuşabilir miyiz dedim. Hamit ve diğer arkadaşlarım bize Turk olma şekliyle bazı argumanlar sundular.
Oyuncularımla nerede ne zaman konuşacağım bana kalmış. Kulup hocaları belki rahatsız olabilir. Beşiktaş ve Fenerbahce gibi takımlar yeni hocalarla calışıyorlar. Hocaları yokken ne zaman bulacaksınız diye konuştum. Galatasaray'ın da uzun surseydi soracaktım. Portekiz'in ne kadar muthiş futbolculara sahip olduklarını biliyorum. Maclarda ortaya koydukları yaratıcılık cok iyi. Mac planınızla diş geciremeyeceğiniz bir yaratıcılık sergiliyorlar. Genc oyuncuları acısından da yukarı cıkan oyuncuları var. Onemli, deneyimli oyunculardan oluşan bir Portekiz'le oynayacağız belki ama belki genc Turk takımı inanılmaz bir sonuca imza atar.
Uğurcan net ama diğer kaleciler de cok iyi ve yetenekli. Uğurcan dun cok iyi bir mac cıkardı. 2-3 hafta once biraz dikkati dağınıktı ama bu genc oyuncularda zaman zaman ortaya cıkan bir sorun. Genel olarak cok iyi bir jenerasyonumuz var. Defansta fazla değişiklik yapamadım. Ferdi'nin kararı bize farklı diziliş fırsatları sunabilir. Hakan, Orkun iyi performanslar sergilediler. Berat'la ilgili biraz "Problem Child, problem cocuk" sorunu var. Cok yetenekli olduğunu gorebiliyorum ama gelişiminde sıkışmış durumda gozukuyor. Trabzon'daki arkadaşlarımla da goruşuyorum sebebini. Barış Alper'den bahsetmek istiyorum. Barış, 2021'de nasıl ilerleme kaydetti ona bakıyoruz. Alt takımlardan gelen oyuncuların milli takım seviyesinde oynaması bizim icin onemli. Orada da 12 tane oyuncu var yukarı cıkmayı bekleyen. Odaklandığım konulardan birisi bu. Trabzonspor'un genc stoperi Ahmetcan Kaplan'ın cok iyi bir oyun cıkardığını gordunuz. Babel'e karşı cok iyi oynadı. Ben belki milli takım teknik direktoru olabilecek en iyi isim olmayacağım ama her zaman yuzde yuzumu vereceğim. Oyuncuların ne kadar baskı altında olduklarının farkındayım. Hamit de baskıyı hissediyor. Beraberce yabancı teknik direktorle calışma kararı verdiler." ifadeleri kullandı.