Elektrik faturaları artık duşuk tuketimli ve yuksek tuketimli kademeden hesaplanarak faturalandırılıyor. Duşuk tuketimli kademinin gunluk 5 kilovatsaat sınırı var. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği ’nden (ELDER), yapılan acıklamada, ELDER'in, son donemde sıkca sorulan "Kademeli tarife nedir?, Gunluk ortalama tuketim nasıl hesaplanır?, Kademeli tarifeden cıkma hakkı var mı?, Abone grubu nasıl oğrenilir?" gibi soruların yanıtlarını "Sıkca Sorulan Sorular" başlığı altında internet sitesinde paylaştığı belirtildi. Kademeli elektrik tarifesinin, Enerji Piyasası Duzenleme Kurumunun (EPDK) 31 Aralık 2021 tarihli kararıyla, 1 Ocak 2022 itibarıyla mesken tek zamanlı alcak gerilim abone grubunda bulunan tum tuketiciler icin gecerli olduğu ifade edildi.
Kademeli elektrik tarifesinin, mesken tek zamanlı alcak gerilim abonelerinin tukettiği elektriğin bedelinin, iki kademe halinde belirlenmesini ifade eden bir tarife sınıfı olduğu belirtilen acıklamada şu bilgiler verildi: "Bu tarifeye gore gunluk 5 kilovatsaat ve altında olan tuketimler duşuk kademeli, bu miktarın uzerindeki tuketimler ise yuksek kademeli tarife birim fiyatından hesaplanmaktadır. Kademeli elektrik tarifesi, sadece mesken tek zamanlı alcak gerilim abone grubunu kapsamaktadır. Mesken alcak gerilim cok zamanlı, mesken orta gerilim, ticarethane, tarımsal sulama veya sanayi abonelerinde kademeli elektrik tarifesi uygulaması bulunmamaktadır. EPDK, elektriğin uretiminden, tuketiciye ulaşana kadar olan her aşamasındaki maliyetleri dikkate alarak kademeli tarife de dahil olmak uzere Turkiye genelindeki tum tarifeleri oluşturmakta ve 3'er aylık donemlerde gecerli olmak uzere kamuoyuyla paylaşmaktadır." Bu yıl icin kademeli elektrik tarifesi sınırının gunluk 5 kilovatsaat olarak belirlendiğine işaret edilen acıklamada, "Gunluk 5 kilovatsaat sınır değerinin okuma periyoduna esas gun sayısıyla carpılmasıyla donemsel duşuk kademeli tuketim ve yuksek kademeli tuketim miktarları belirlenir. Abonelerin tuketim miktarları baz alınarak hesaplama yapılan bu tarifede, gunluk ortalama 5 kilovatsaate kadar olan tuketimler birinci kademe olan Duşuk Tuketimli Kademe'den, bu limitin uzerinde kalan tuketimler ise ikinci kademe olan Yuksek Tuketimli Kademe'den hesaplanarak faturalandırılmaktadır. İki tuketimin toplamına, dağıtım bedeli ve mevzuat gereği alınması zorunlu vergi kalemleri dahil edilerek toplam fatura oluşturulur." ifadeleri kullanıldı. 1 Ocak oncesine ait donem icin elektrik faturalarına herhangi bir fark yansıtılmadığı vurgulandı.
Kademeli elektrik tarifesinin 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla yururluğe girmesi sonucunda faturalardaki tuketimlerin her koşulda kademeli olarak gosterildiği belirtilen acıklamada, şunlar kaydedildi: "Kademeli tarife hesaplamasında gunluk ortalama tuketim miktarı baz alındığından okuma gun sayısından bağımsız faturalama yapılmaktadır. Orneğin faturada gun sayısı 28 ise toplam tuketim 28'e, 32 gun ise toplam tuketim 32'ye bolunerek ortalama gunluk tuketim miktarı hesaplanmaktadır. Mesken alcak gerilim abonelerinin tek zamanlı tarifeden cok zamanlı tarifeye geciş yapması durumunda kademeli tarife uygulaması sona erer. Cok zamanlı tarifede elektrik tuketimi, gunun 3 ayrı zaman diliminde 3 ayrı birim fiyat uzerinden hesaplanmaktadır. Bu nedenle tuketim zamanlarınızı dikkate alarak değerlendirmenizi tavsiye ederiz."