Hatay ’da Osmanlılar zamanında onemli bir kultur bitkisi olan safran yetiştiriliyor. Uretici Munevver Ezelsoy, 1 donumden en fazla bir kilogram arası kırmızı safran elde edebildiklerini ve bunu da başta Amerika olmak uzere Hollanda, Japonya gibi ulkelere kilosu 90 bin liradan gonderdiklerini soyledi. Guneş ışığından uzakta karanlık ortam da folyolara sarılarak saklanan safranlar, kavanozlar icerisinde bulunuyor. İlk olarak Safranbolu ’da yetiştirilmeye başlayan ve Turkiye ’nin ikinci uretim merkezi haline gelen Hatay ’da uretilen safran hem ilac hem de kaliteli kozmetik sanayisinde kullanılıyor.
Hatay ’ın Yayladağı ilcesinde safran uretimi yapan Munevver Ezelsoy safranın ilac ve kozmetik sanayiinde kullanılmasının yanı sıra ciceğinin de recel olarak yapıldığını soyledi.
Ezelsoy, “Safran uretmeye 5 yıl once başladım. Başlamadan once iyice araştırdım, safran nedir neden ekmem gerekiyor diye. Maddi acıdan getirisi cok iyi bir urun olduğundan ve cok değerli bir bitki olduğunu oğrendim. Her sektorden kullanıldığını tespit etmek sonra adım attık. Adaptasyon sağlayıp sağlamayacağını gozlemlemek icin kucuk olcekte başladık 100 kilogram ile. İkinci yılda 250 kilograma cıktık, toplam 2 bucuk donum ektik. 2 bucuk donumden 850 kilogram safran soğanı elde ettik. 
1 donumden 750 gram 1 kilogram arası kırmızı safran elde edebiliyoruz. Yine baharata kullandığımız sarı safran var, ikisi aynı cicekten, ciceği de recel olarak kullanabiliyoruz. Biz toprağı hazırladıktan sonra hayvan gubresi kullanıyoruz. Gubreyi kullandığımız da hayvanlarını meraya goturen insanlardan satın alıyoruz.
Bizim koyde su sıkıntısı var ve safran bitkisi su istemeyen bir bitki. Eylul ayında yağmur yağarsa hic su vermemiz gerekmiyor. Bir kere ekiyoruz, 3 yıl tarla da kalıyor. Ama yabani otlarla mucadele ediyoruz.” dedi.
Amerika, Hollanda, Cin ve Japonya ’ya da gonderdiklerini belirten Ezelsoy “Safran, hem ilac hem de kaliteli kozmetik sanayisinde ve sarı kısmı da baharat olarak kullanılan bir bitki. Başta Amerika ’ya gonderiyoruz, Hollanda, Cin ve Japonya ’ya da gonderiyoruz. Biz bu dort bağlantıyı sağlamlaştırabilirsek daha iyi olacak, aslında cokta acele etmiyoruz.” dedi.
Ezelsoy kilosunu 80-90 bin lira arasında sattıklarını belirterek “Safran cok değerli bir urun 8 dolardan 25 bin dolara kadar pazarı var. Biz kilosunu 80-90 bin lira arasına veriyoruz. Pazarımızı netleştirdiğimiz zaman uretmemiz icin bir sebebi yok. 
Satışımızın yuzde 45 ’i ortalama bizim maliyetimiz oluyor.” dedi.

1 donumden 750 gram 1 kilogram arası kırmızı safran elde edebiliyoruz. Yine baharata kullandığımız sarı safran var, ikisi aynı cicekten, ciceği de recel olarak kullanabiliyoruz. Biz toprağı hazırladıktan sonra hayvan gubresi kullanıyoruz. Gubreyi kullandığımız da hayvanlarını meraya goturen insanlardan satın alıyoruz.

Bizim koyde su sıkıntısı var ve safran bitkisi su istemeyen bir bitki. Eylul ayında yağmur yağarsa hic su vermemiz gerekmiyor. Bir kere ekiyoruz, 3 yıl tarla da kalıyor. Ama yabani otlarla mucadele ediyoruz.” dedi.

Satışımızın yuzde 45 ’i ortalama bizim maliyetimiz oluyor.” dedi.