Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Merkezi Yonetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Kesin Hesaplarının Duzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik, Resmi Gazete'de yayınlanarak yururluğe girdi. Buna gore, kesin hesap cetvelleri mali hizmetler birimi tarafından, Muhasebat Genel Mudurluğunce belirlenen kurallara uygun olarak, butce uygulamasına esas muhasebe kayıtları dikkate alınarak hazırlanacak. Bu hesaplar, Genel Mudurlukce belirlenen surelerde ilgili bakan ve ust yonetici tarafından imzalanmış olarak 4 nusha halinde ilgili idareler tarafından Bakanlığa gonderilecek. İdarelerin kesin hesaplarının Genel Mudurluğe elektronik ortamda gonderilmesine ilişkin duzenlemeler Bakanlıkca yapılacak.
Kamu idarelerince duzenlenecek butce cetvelleri de yonetmelikte sıralanırken bu cetvellerin hangi unsurları icerecek şekilde hazırlanacağı da belirtildi. Butce uygulama sonucları cetveli, kamu idarelerinin Butce Kanunu ile belirlenen programlara tahsis edilen odenek ve butce gider gercekleşmeleri ile gelir tahmini yapılan kamu idarelerinin butce gelir bilgilerini icerecek şekilde duzenlenecek ve ilgili bakan tarafından imzalanacak. Program bazında butcelemeye gecilmesiyle birlikte, program bazında butce giderleri cetveli ile program ve ekonomik sınıflandırmaya gore butce giderleri cetveli de hazırlanacak. Kesin hesap cetvellerindeki bilgilerin konsolide mizan bilgileriyle tutarlı olması gerekecek. Kurumlardan gelen kesin hesaba esas cetveller ile mizanlardaki bilgiler arasında tutarsızlık olması halinde Bakanlık uyumsuzluğun giderilmesini ilgili kamu idaresinden isteyecek. Bakanlıkca verilen sure icinde uyumsuzluğun giderilmemesi halinde durum Cumhurbaşkanlığı ile Sayıştay Başkanlığına bildirilecek.
Ote yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığının hazırladığı Merkezi Yonetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi eki cetvellerin duzenlenmesine ilişkin Muhasebat Genel Mudurluğu Genel Tebliği de Resmi Gazete'de yayınlanarak yururluğe girdi. Tebliğe gore, 2021 yılı itibarıyla Merkezi Yonetim Butce Kanunu'nun ve kurum butcelerinin performans esaslı program butce yaklaşımıyla hazırlanması nedeniyle butce uygulama sonuclarını iceren ve kurum kesin hesap cetvellerinin icmali olan teklif eki cetvellerde değişikliğe gidildi. Bu amacla Merkezi Yonetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi eki cetveller ile bunların duzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi.