Zonguldak'ın Caycuma ilce girişindeki Filyos Cayı kenarında 4 Ocak 2021 tarihinde balık tutanlar, el ve ayakları bağlı ceset gordu. İhbar uzerine bolgeye sevk edilen polis ekipleri, cay kenarında bulunan cesedin Arif Baykal ’a (69) ait olduğunu ve Bolu'da yaşadığını tespit etti. Soruşturma kapsamında Baykal'ın Caycuma ilcesinde birlikte kaldığı arkadaşı Kadir Akbaş (55) gozaltına alındı. Akbaş, ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Soruşturma surerken, ekipler cay kenarında bircok noktadaki guvenlik kameralarını incelemeye aldı. Kamera kayıtlarında, Baykal'ın Filyos Cayı yakınlarında en son birlikte gorulduğu kişi olan Kadir Akbaş, teknik takibe alındı. Cep telefonu dinlenen Akbaş, cevresindekilerden cinayetle ilgili bilgi almaya calıştığı, Baykal'ı soranlara ise oyle birini tanımadığını soyledi. Ekipler, Akbaş'ın evinden de Baykal'a ait maaş ve bankamatik kartları cıkmasıyla soruşturmayı derinleştirdi. Akbaş'ın değişik tarihlerde bankamatiklere giderek Baykal'ın maaşını cektiği, kartıyla marketten alışveriş yaptığı tespit edildi. Camaşır ipi temin ettiği de belirlenen Akbaş, gecen yıl nisan ayında tekrar gozaltına alındı. Adliyeye sevk edilen Akbaş, tutuklandı. Soruşturmanın tamamlamasının ardından Kadir Akbaş hakkında 'kasten oldurme' suclamasıyla omur boyu hapis cezası istemiyle dava acıldı. Zonguldak 3'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde gorulen davanın ilk duruşmasına, tutuklu sanık Kadir Akbaş ile avukatı katıldı. Kadir Akbaş, 11 yıldır tanıştığı Arif Baykal'ı oldurduğu iddialarını kabul etmedi. Baykal'ın olaydan once Caycuma'da yanında olduğunu anlatan Akbaş, 22 Aralık 2020'de Bolu'ya gitmek uzere yanından ayrıldığını soyledi. O tarihten sonra Baykal'ı hic gormediğini one suren Akbaş, “7 Ocak 2021'de beni E.O. aradı. Baykal'ın olduğunu, haberim olup olmadığını sordu. Ben de 'yok' dedim. 25 gun sonra Bolu'ya gittim. Torunlarımı gorup, geri dondum. Arif Baykal'ı ben oldurmedim. Gırtlak kanseriyim. Tahliyemi talep ediyorum.” dedi. Sanık Akbaş, savcılığın soruşturma safhasında elde ettiği deliller ve kuvvetli suc şuphelerine yonelik mahkeme başkanının sorduğu sorulara ise celişkili ifadeler verdi. Baykal'ın Bolu'ya gitmeden once bankamatik kartlarını kendisine bıraktığını ileri suren Akbaş, “Bankamatik kartlarını bana bıraktı. 'Sende kalsın bunlar' dedi. Para istemek icin E.O. ve bir arkadaşı onu sıkıştırıyormuş. O nedenle bana bıraktı. Camaşır ipini ise sokak kopeğini koye goturmek icin istedim. İple kopeği bağladıktan sonra otobusun bagajına koydum ve koye goturdum.” dedi. Kamera kayıtlarında ise Baykal ile caya yakın noktada yurudukten bir sure sonra farklı kamerada sadece kendisinin gorulmesi sorulan Akbaş, “O sıra ondan ayrıldım. O beni kahvede bekledi. Ben 40 lira para aldım, arkadaşımdan sonra carşıya gittim. Baykal kaybolduktan sonra bana soranlara ise 'onu tanımıyorum' dedim. 'Surekli aramasınlar' diye oyle dedim. Maaş konusunda ise oldu mu, aslı var mı diye maaşını kontrol ettim.” diye konuştu. Mahkeme heyeti, olayla ilgili Kadir Akbaş'ın beden ve ruh sağlığı bakımından cezai ehliyetinin tam olup olmadığı konusunda rapor alınması icin Adli Tıp Kurumu ’na sevk edilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.