Endonezyalı universite oğrencisi Sultan Gustaf el Gozali, 5 yıl boyunca cektiği selfie'leri NFT'ye donuşturup satışa cıkardı. Oğrenci, fotoğraflarını OpenSea adlı dijital pazarda 1 milyon dolar değerinde ETH'ye (Ethereum ağının kripto para birimi) sattı. Gozali son 5 yıldır neredeyse her gun bilgisayarının onunde otururken ve ayakta dururken kendi fotoğrafını cekti. Sadece mezuniyet gununde bin fotoğraftan oluşan hızlandırılmış bir video hazırlamayı amacında olan Endonezyalı Gozali o videoyu oluşturduktan sonra YouTube kanalında “5 yıl boyunca her gun kendi fotoğrafımı cektim” notuyla yayınladı.
Blok zinciri teknolojilerine ilgi duyan oğrenci, fotoğraflarını NFT'ye donuşturerek OpenSea'ye yuklemeye karar verdi. Universitesinin kampusunde gazetecilere acıklamalarda bulunan Gozali, “Kimsenin bu selfie'leri satın almak isteyeceğini duşunmezdim, bu yuzden fiyatlarını sadece 3 dolar olarak belirledim” dedi. Gozali, fotoğraflarını aralık ayında yukledi ancak kripto para topluluğunda ve ulke genelinde populer bir isim olan Arnold Poernomo'nun fotoğrafları gorup sosyal medya hesabından paylaşmasıyla satışlar patladı. Sonraki birkac gun icinde 400'den fazla kişi fotoğraf satın aldı. Talebin artmasıyla fotoğrafların fiyatı 0,247 ETH'e (806 dolar) kadar cıktı.
Sonunda Gozali'nin koleksiyonunun işlem hacmi 14 Ocak'ta 317 ETH'e ulaştı, bu da en az 1 milyon dolara denk geldi. Gozali, “Durust olmak gerekirse, hÂl aileme soylemeye cesaretim yok, parayı nereden bulduğumu merak ederler.” diye konuştu. Acılımıyla “non-fungible token”, Turkcede genellikle “değişimi mumkun olmayan para ya da cip” diye niteleniyor. NFT'nin ozgun ve biricik olması, taklit edilmesi ve kopyalanmasının onune geciyor. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılıyor. Twitter'daki bir paylaşım, bir sanat eseri ya da bir dijital oyundaki arac gerecler gibi cok farklı turden varlıkların NFT'si uretilip satışa sunulabiliyor. Bunların sergilendiği ve acık artırmayla satılabidiği dijital pazarlar arasında OpenSea, Decentraland, Rarible ve Nifty Gateway gibi sanal platformlar yer alıyor.