Şırnak ’ta 15 yaşındayken PKK ’lı teroristler tarafından kandırılıp dağa goturulen M.U., 28 Ağustos 2021 tarihinde orgutten kacıp Habur Gumruk Kapısı ’na gelerek guvenlik guclerine teslim oldu. Gittiği ilk gunden beri pişman olduğunu soyleyen M.U., fırsat bulduğu ilk anda kacarak guvenlik guclerine teslim olduğunu soyledi. Teroristler tarafından kent merkezinden alınıp Bestler- Dereler bolgesinde PKK kampına teslim edildiğini ifade eden M.U., burada bir ay kaldıktan sonra 15-16 gun boyunca yuruyerek Haftanin uzerinden Irak ’ın kuzeyine gectiklerini soyledi. Kendisine surekli mağara ve sığınak kazdırıldığını kaydeden M.U., “Demokrasiden bahsediyorlar. Demokrasi diye bir şey yok orda. Burada başka soyluyorlar, orada başka soyluyorlar” dedi.
Orgut icerisinde bircok teroristin kacıp kurtulmak istediğini soyleyen M.U., “Ben bircok kişiye de tanık oldum. 20 ’den fazla kişi kactı. Hepsi de yakalandı. Bazıları da olduler. Teslim ol diyorlar. Teslim olmayanı, kacmaya devam edeni olduruyorlar. Cunku kacıyorlar. Evine gitmek istiyor. İzin vermiyorlar. Ya olduruyorlar ya da hapishaneye atıyorlar. Eve gideceğini soyleyenler surekli hapishanede kalıyor. Ta ki artık ben kacmayacağım diyene kadar. Oyle bırakıyorlar hapishaneden. Yoksa bırakmıyorlar” dedi. Diyarbakır ’da HDP il binası onunde eylem yapan ailelerin cocuklarına zorla roportaj verdirildiğini ve annelerini oradan cektirmeleri icin baskı uygulandığını belirten M.U, "Diyarbakır annelerini goruyorlar. Birinin annesini gorurlerse diyorlar ki; git roportaj ver. Anneni oradan cek. De ki AK Parti siyasetine inanmayın. Annesine sesleniyor; diyor ki eve gidin. Orda kalmayın. Diyarbakır ’daki HDP onundeki annelerin eylemine kimin annesi cıkarsa onlara soyluyorlardı. Zorluyorlardı” şeklinde konuştu. Gittiği ilk gunden beri pişman olduğunu, kacmak istediğini, fakat bazı bolgelerin kacmaya uygun olmaması nedeniyle uzun sure PKK icerisinde kaldığını belirtti.
Dağdaki teroristlere seslenen M.U. şoyle konuştu: “Oradakilere de sesleniyorum. Kim fırsat bulduysa kacsın. Orda kalmasın. Gelsinler annesi, hepsi burada uzuluyor. Onu sayıklıyor. Gelsinler demokrasi diye bir şey yok orda. Soyledikleri gibi askerler bize kotu muamelede bulunmadı. Kacmak isteyenlere soyluyorlar. Diyorlar ki siz gitseniz de askerler ya sizi oldurur ya JİTEM yapar. İşi bittiğinde seni oldurecek. Seni ajanlaştıracaklar. İşi seninle bittiği an seni oldurecek ya da kızlara tecavuz edecekler. Oyle soyluyorlar. Coğu kızlar da korkuyorlar kacmaya. Ama ben kactım, geldim evime. Dedikleri gibi hicbir şey yok. İyi davrandılar. Kotu bir muamelede bulunmadılar. Geldiğim gibi anneme teslim ettiler. Aileme teslim ettiler. Onun icin de onlara sesleniyorum. Fırsatı bulduğunuz an kacınız. Gelin evinize donun. Anneniz burada. Ailenize donun. Ben burada yokken annem perişan olmuş. Herkesin annesi oyle. Oradaki herkesin ailesi oyle.”