Kışlık sebze uretiminde ağırlıklı yeri olan İzmir ’de, tarladan hasat edilen urunler 1-2 liraya satılırken, kentteki tezgahlarda 5-6 liraya ulaşıyor. İzmir'deki pazarda 5-6 liraya fiyatlar İstanbul, Ankara gibi şehirlerde 10 kat yukseliyor. Bu durumdan şikayetci olan uretici ve son satıcı ise asıl parayı kazanının komisyoncular olduğunu soyluyor. İzmir, her yıl urettiği ortalama 300 bin ton kışlık sebze ile ulkede lider olurken, uretilen toplam kerevizin yuzde 45 ’i, brokolinin yuzde 42 ’si, ıspanağın yuzde 22 ’si, pırasanın yuzde 20 ’si, karnabaharın da yuzde 17 ’sini karşılıyor. Kışlık sebze uretiminde one cıkan ilcelerden Torbalı ’da kereviz uretimi yapan ciftcilerden Ali Şınığ, bu yıl uretim maliyetlerinin yukseldiğini belirterek, “Bizim malımızın tarladan cıkış fiyatı 2 lira. İstanbul ’da hale varıp pazara cıkıyor, 10 liraya satılıyor. ‘Bu para cok guzel ’ diyorlar. Biz burada 2 liraya satıyoruz. Şu anda aracılar para kazanıyor.” dedi. Bir işcinin gunluk 125 lira ucretle calıştığını ifade eden Şınığ, “Pazarda kereviz 5 lira burada 2 lira. Ben burada uretiyorum. Ekiyoruz, biciyoruz, mazot parası, gubre parası, işci parası var. Mart ayından itibaren işci paralarına da zam gelecek. Kadın işci parası 165 lira, erkek işci parası 200 lira olacak.” şeklinde konuştu. Bir urunun tarladan tezgaha gelene kadar 5 elden gectiğini anlatan İzmir ’de manavlık yapan Velat Demir ise “Kerevizin kilosunu 6 liraya satıyoruz. Tarlada kereviz 1-2 liradan cıkıyor. Buraya gelene kadar komisyoncular araya girdiği icin 6 liraya vatandaşa satıyoruz. Pırasanın kilosunu 5 liraya satıyoruz ama tarladan 1-2 liraya cıkıyor. Sebzeler 5 elden gectikten sonra bu paralara ulaşıyor. Genelde komisyoncular para kazanıyor.” dedi. Urunlerin yuksek fiyattan satılmasında aracıların payının buyuk olduğunu soyleyen Demir, “İstanbul ve Ankara ’ya gidene kadar 6-7 elden gectikten sonra urunlerin fiyatı iyice yukseliyor. Kereviz burada 6 lira, İstanbul ’da 12 lira. Karnabahar burada 3,5 lira, orada 11 lirayı buluyor fiyatı” diyerek fiyatların bu kentlerde tarla fiyatından 10 kata kadar pahalandığını soyledi.