Gectiğimiz gun Alman gazete Handelsblatt ’ta yayımlanan bir demec, Turkiye ’de buyuk bir tartışma konusu oldu. Turkiye ’de İHA ve SİHA alanında devasa işlere imza atan Selcuk Bayraktar ’a yonelik verilen demec, Bayraktar ’ın eğitim gorduğu Massachusetts Teknoloji Enstitusu ’nde gorev yapan bir fizik profesoru tarafından verildi.
MIT fizik profesoru Max Tegmark, yapay zek destekli silahların tehdit unsuru olduğunu Turkiye orneği uzerinden gosteren o haber icin verdiği demecte Bayraktar icin “Onu burada MIT ’de eğittiğimiz icin utanıyorum.” ifadelerini kullanmıştı. Dunyada bir ilke imza atarak yapay zekÂyla kendi kendine duşman vuran Kargu-2 ’nin tartışıldığı o haberdeki ifadelere Selcuk Bayraktar ’dan yanıt geldi.
[h=2]“Utanmanız gereken yaptığınız soykırım ve katliamlardır”[/h]
Twitter hesabı uzerinden paylaşım yapan Selcuk Bayraktar, MIT profesorune şu şekilde cevap verdi:
“MIT ’de gorevli ismini ilk defa duyduğum sozumona bir akademisyen, Karabay Hrkt. doneminde, bir mulakatta “Selcuk Bayraktar ’a eğitim verdiğimiz icin utanıyoruz.” demiş. Utanmanız gereken yaptığınız soykırım ve katliamlardır. Biz topraklarımızı geri aldık. Bundan da ancak gurur duyarız!”
MIT ’de fizik profesoru olarak gorev yapan Max Tegmark, bilim dunyasında yapay zekÂnın insan oldurmek icin değil, korumak icin kullanılması gerektiğini savunanlar arasında yer alıyor. Tegmark, Kargu-2 ’nin dunyada bir ilke imza attığı donemde de Twitter hesabından “Kendi universitem bu Turk şirketinin kurucusunu eğiterek katil robotların yayılmasına katkıda bulundu.” cumlesini kurmuş, MIT ’yi Otonom Silah Taahhudu ’nu imzalamaya davet etmişti.