İstanbul Eyupsultan ’da yıllardır kimliksiz yaşamakta olan 55 yaşındaki Bulent Başaran Şırnak'ta vatani gorevini yaptıktan sonra kimliğini kaybettiğini ve nufus mudurluklerine kimlik başvurusu yaptığında da olumsuz sonuclandığı soyledi. Kimlik bilgilerinin de silindiğini soyleyen Bulent Başaran, kimliği olmadığı icin resmi işlerini yapamadığını ifade etti. Bu yaşına kadar hic evlenmeyen ve kimliksiz yaşamında sosyal guvenceye sahip olamayan Bulent Başaran, mahalledeki komşularının kendisine kalacak yer ve gundelik işler bulması ile hayatına devam ediyor. Hastalandığında hastanede kimliksiz işlem yapılamadığı icin sağlık hizmetlerini yararlanamayan ve komşuların verdiği ilaclar ile iyileşmeye calışan Bulent Başaran, kimliği olmadığı icinde herhangi bir işe de başvuru yapamıyor. Kimliği olmamasından oturu HES kodu alamadığı icin alışveriş merkezlerine giremeyen ve toplu taşıma bile kullanamayan Bulent Başaran hicbir yere gidemiyor. Başaran ’ın hayat hikayesi ise ‘Ne yaşar Ne Yaşamaz ’ filmini akıllara getirdi.
Her insan gibi sadece kimliğe kavuşmak isteyen Bulent Başaran, "Her yere muracaat ettim ama kimse beni dinlemedi. Hastaneye gidemiyorum, aşı olamıyorum. İş olduğu zaman calışıyorum. İş olmadığı zaman mezarlıklara bakıyorum. Mezarlıklar mudurluğune yazılma istiyorum ama kimlik olmadığı icin yazamıyorlar. Askerden sonra kimliğim kayboldu. Sadece benim değil bircok arkadaşımın kimliği kayboldu. Menenjit hastalığı gecirdikten sonra her şey kayboldu." dedi. Askerlik yaptıktan sonra kimliğinin ve verilerinin kaybolduğunu ifade eden Başaran, "Askerliğimi Şırnak ’ta yaptım. Ondan sonra her şey kayboldu. Kimlik de kaybolduktan sonra hicbir şeye ulaşamadım. Nereye gidersem kapılar kapalı. Hicbir yer de bana yardımcı olmadı. Ailem yok. Tek başıma yaşıyorum. Bende her insan gibi kimliğim olsun istiyorum. Her yere gidebileyim. Ama kimlik olmayınca hicbir yere gidemiyorsun. Otobuse bineceğim ama HES kodu olmadığı icin otobuse de binemiyorum. 35 yıldır kimliğim yok." şeklinde konuştu.
Yıllardır Başaran'a yardımcı olduğunu soyleyen Cihan Şanverdi, "Bu mahalleye taşındığımızdan beri arkadaşın durumunu oğrendik. Kalacak yeri yok. Kimliği olmadığı icin iş bulamıyor, sigortası yok. Ayrıca kendisi aşı olamıyor, test yaptıramıyor. Kaldığı yeri biz sağladık. Bizim evin ek kısmında kalıyor. Ne iş bulursa onu yapıyor. Gundelik geciştiriyor. Kimlik icin başvuruda bulunduk. Karakollara giderek derdimizi anlatarak ifade verdik. Belgeler Ankara ’ya gitti soylendi ama ne zaman Nufusa sorsa bir turlu geri donuşu olmuyor. Bir kimlik sahibi olursa sanıyorum sosyal haklardan yararlanabilir. Sağlık sorunlarını, sigorta ve iş sorunlarını cozebilir. Yoksa ne yaşar ne yaşamaz kayıp bir adam” ifadelerini kullandı.