Guneş Sisteminin yaşanılabilir tek gezegeni olan Dunyamızın sonu mu yaklaşıyor? Dunya ’nın sonunun yakın olmadığı ama gun gectikce yaklaştığı aşikar zira biz insanlar onu ve onun atmosferini yaşanılamaz hale getirenleriz, bu bir gercek. Dunya ’nın sonunu yaklaştıran faktorlerden biri biziz evet ancak Dunya da kendi sonunu yaklaştırıyor.
‘Nasıl? ’ diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım. Dunya bildiğiniz gibi Guneş ’ten kopan bir parcanın soğumasıyla oluşan bir gezegen ve cekirdeği hÂl aktif şekilde yanmakta. Ancak bir handikap var: Dunya ’nın cekirdeği soğuyor ve zannedilenden cok daha hızlı soğuyor. Bunun Dunya ’nın donmesi ve Dunya ’nın merkezindeki konveksiyonel dinamo gibi bir kac sebebi var. Peki cekirdek neden daha hızlı soğuyor ve bu neye sebep acabilir?
[h=2]Cekirdek soğudukca Dunya, Mars ve Merkur ’e donuşecek[/h]
Dunya ’nın cekirdeği soğuduğundan ve soğumaya devam edeceğinden iyice katılaşacak ve jeolojik faaliyetler duracak. Bu da Dunya ’nın corak bir kayaya donuşmesine sebep olacak, aynı Mars veya Merkur gibi. Yeni bir araştırmayla birlikte cekirdek soğumasının sanıldığından cok daha hızlı gercekleştiği oğrenildi.
Bunun sebebinin Dunya ’nın cekirdeğinin demir ve nikelden oluşan dış katmanında ve cekirdeğin icerisindeki erimiş akışkan lavda bulunan bir mineral olduğu duşunuluyor. Bu sınır mineralinin adı Bridgmanit ve ısıyı cok hızlı bir şekilde iletiyor. Bu sebeple cekirdeğin icindeki ısı hızla dış katmanlara doğru yayılıyor.
Daha kotusu ise bridgmanit isimli mineral soğuduğu zaman perovskit isimli başka bir minerale donuşuyor ve bu mineral ısı konusunda cok daha iletken bir madde. Bu sebeple cekirdeğin soğuması daha da fazla hızlanıyor. Dunya ’nın ne kadar hızlı soğuduğunu olcmek icin ise şu anda bir olcu birimi tabii ki yok ancak en azından bizim neslimizin gormeyeceği duşunuluyor.