Almanya ’nın gunluk ekonomi gazetesi Handelsblatt, bugun yayımladığı bir haberle Turkiye gundemine duştu. “Yapay Zeka ’nın Karanlık Yuzu – Katil Robotlar Gercek Oluyor” başlığıyla yayımlanan haber, uzmanların otonom silah sistemlerinin yasaklanması cağrısında bulunduğunu belirtse de bunu Turkiye orneğiyle veriyordu.
Turkiye ’nin Libya ’da konuşlandırdığı bir drone boyutundaki İHA olan Kargu-2, tarihte ilk kez kendi başına saldırı duzenleyen ilk insansız hava aracı olmuştu. Bundan yola cıkarak otonom silah sistemlerini eleştiren Handelsblatt, en sonunda sozu Baykar Savunma ’nın Teknik Muduru Selcuk Bayraktar ’a da taşıdı.
[h=2]MIT profesorunden tepki ceken acıklama:[/h]
Selcuk Bayraktar ’ın eğitim aldığı Massachusetts Teknoloji Enstitusu ’nde (MIT) gorev yapan fizik profesoru Max Tegmark, gazeteye dikkat ceken bir acıklamada bulundu. Tegmark, Bayraktar icin yaptığı acıklamada “Onu burada MIT ’de eğittiğimiz icin utanıyorum.” sozlerini kullandı. Tegmark ’ın neden boyle bir acıklama yaptığı haberde acık bir şekilde verilmezken bu sozler, Bayraktar ’ın daha cok ABD ’deki meslektaşlarını tedirgin ettiği şeklinde yorumlandı.
Pennsylvania Universitesi ’nde insansız ucaklar uzerine yuksek lisans yapan Selcuk Bayraktar, daha sonrasında MIT ’de insansız hava araclarının agresif manevra kontrolu uzerine ikinci bir yuksek lisans daha yapmıştı. 2006 yılında MIT Havacılık ve Uzay Muhendisliği bolumunden diplomasını alan Bayraktar, 2007 yılında Turkiye ’ye dondu.
[h=2]Profesorun yorumunun ardındaki neden:[/h] Selcuk Bayraktar hakkında carpıcı yorumu yapan fizik profesoru Max Tegmark da 28 Temmuz 2015 ’de duzenlenen Uluslararası Yapay Zeka Konferansı ’nda duyurulan “Otonom Silahlar: Yapay Zeka ve Robotik Araştırmacılarından Acık Mektup” başlıklı mektuba imzasını atmıştı. Bu mektupta yapay zekanın otonom silahlarla insanları oldurmek icin değil, korumak icin kullanılması gerektiği savunuluyordu.
Yani Max Tegmark ’ın yorumu ‘Buradan eğitim aldı, orada uretti ’ yorumundan ziyade Bayraktar ’ın yapay zek destekli İHA geliştirmesine tepkiydi. Tegmark, daha once Twitter ’da yaptığı paylaşımda da bu İHA ’nın haberini paylaşmış, ve şu ifadeleri kullanmıştı:

"Kendi universitem bu Turk şirketinin kurucusunu eğiterek katil robotların yayılmasına katkıda bulundu. Lutfen @mit ’yi Otonom Silah Taahhudu'nu imzalayarak @UCL ve @deepMind'a katılmaya teşvik edin."