Gecen hafta pozitif bir seyrin izlendiği emtia piyasasında bir onceki hafta gorulen yukseliş eğilimi devam etti. Ozellikle dolara olan talebin azalmaya devam etmesi emtia piyasasını olumlu etkiledi. Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasında sıkılaşmaya gideceğini duyurmasına karşın para politikasına ilişkin belirsizliklerin azalmasının piyasalar tarafından olumlu algılandığını ifade etti. Ozellikle nikel, pamuk ve Brent petrolde gorulen zirveler dikkati cekti. Brent petrol 86 dolarla Ekim 2018, pamuk 1,1990 dolarla Haziran 2011 ve nikel 10,3994 dolarla Ağustos 2011'den bu yana en yuksek seviyeyi gordu. Gecen hafta Brent petrol yuzde 5,6, pamuk yuzde 4 ve nikel yuzde 8 değer kazandı.
Kazakistan ve Libya'da yaşanan arz kesintileri Brent petrolun fiyatını yukarı yonlu etkiledi. Brent petroldeki yukselişte, Petrol İhrac Eden Ulkeler Orgutu (OPEC) ve OPEC dışı bazı uretici ulkelerden oluşan OPEC+ grubunun uretiminin artan talebi karşılayamayacağına yonelik endişeler de etkili oldu. Nikel fiyatları, ozellikle artan taleple birlikte gecen hafta kayda değer bir yukseliş kaydetti. Analistler, nikelin elektrikli otomobil uretiminde yoğun şekilde kullanıldığını belirterek, elektrikli arac sektorunde talebin artmasının nikel fiyatlarını olumlu etkilediğini soyledi.
Pamuk fiyatlarındaki yukselişte ise dunya pamuk uretim tahminlerinin onceki aya gore duşuş gostermesi etkili oldu. Doğalgaz, yukseliş serisini ucuncu haftaya taşıdı. Doğalgaz fiyatları, gecen hafta yuzde 7 değer kazandı. Hava sıcaklıklarının duşmesiyle artan talep ve arza yonelik endişeler doğalgaz fiyatlarının yukselmesine neden olurken, analistler, Avrupa'daki depolama tesislerinde doğalgazın hızla azaldığına dikkati cekti.
Rusya'nın ABD ve NATO ile yuruttuğu muzakerelerde ilerleme kaydedememesi de doğalgaz fiyatlarını artıran başka bir unsur oldu. Gecen hafta altın yuzde 1,2, gumuş yuzde 2,9, bakır yuzde 1,4, kurşun yuzde 1,3, platin yuzde 1,5 ve aluminyum yuzde 2,7 değer kazandı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl 4 kez faiz artırımına gideceği ve ilk adımı mart ayında atacağı beklentilerini guclendirdi. Soz konusu gelişmenin ardından uluslararası piyasalarda dolara olan talebin azalmasıyla altının ons fiyatı yukseldi. Peru'daki Las Bambas bakır madeni projesine karşı yerel halkın protestolarının surmesi ve stoklardaki duşuş bakır fiyatlarında yukselişe neden oldu. Avrupa'da artan enerji fiyatları ve uretimdeki kesintiler de aluminyum fiyatlarını yukarı yonlu etkiledi.
Tarım emtialarında gecen hafta karışık bir seyir izlendi. Buğday yuzde 2,2, mısır yuzde 1,4 ve soya fasulyesi yuzde 2,9 değer kaybederken, kahve yuzde 0,5, şeker yuzde 0,2 ve kakao yuzde 5,5 değer kazandı. Arza yonelik endişeler tarım emtialarında fiyatların artmasına neden olurken, uretim tahminlerinin artmasıyla tarım emtialarında duşuşler goruldu. Analistler, ozellikle ABD'de cikolata talebinin artmasıyla kakao fiyatlarında sert yukselişler gorulduğunu ifade etti. Etiyopya'daki ic karışıklıklar ve Vietnam'daki kapanmalar nedeniyle artan endişeler de kahve fiyatlarında yukselişe neden oldu.



