Kocaeli ’nin Cayırova ilcesinde yaşayan 25 yaşındaki fabrika işcisi Burak Calıca, sosyal medya uzerinden kolay para kazandırma vaadi sunan bir sistem hakkında mesaj aldı. Mesaj arkadaşının hesabından geldiği icin sisteme guvenen Calıca, karşı tarafa bin lira gonderdi. Calıca ’nın kazancının 40 bin liraya ulaştığını ve daha fazla para gondermesi gerektiğini soylemesi uzerine genc şahıs ev, araba almak ve evlenmek icin biriktirdiği parayı dolandırıcılara yolladı. Calıca, paranın eksik kalması uzerine bir de bankadan kredi cekti. Daha sonra ise arkadaşını telefondan arayan Calıca, mesajı kendisinin gondermediğini, hesabının başkalarının elinde olduğunu oğrenince dolandırıldığını anladı. Calıca, şikayetci olmak icin soluğu cumhuriyet savcılığında aldı. Kolay para kazanabilme umuduyla dolandırıcıların ağına duşen Calıca, bu tuzağa kimsenin duşmemesini ve insanların guvenerek kimseye para gondermemesini istiyor. Dolandırıcıların arkadaşının sosyal medya hesabını caldığını soyleyen Calıca, “Yaklaşık olarak 70 bin lira gibi bir zararım var. Bana ‘Seni arayacaklar, Forex diye bir uygulama var ’ dediler. Para kazandırdığını soylediler. Ben de inanmadığımı belirttim. İnternette, sosyal medyada cok duyuyoruz, karşımıza geliyor. Aldandım, parayı gonderdim. Bunların şebeke olduğunu duşunuyorum." dedi. Şahısların kendisine 40 bin lira kazanc elde ettiğini, bunu alabilmek icin 8 bin lira daha gondermesi gerektiğini soylediklerini aktaran Calıca, “Ben de tedirgin olmama rağmen para gelir umuduyla gonderdim. Sonra vergi adı altında yine para istediler. Bu şekilde 66 bin lira bir odemem oldu. Beni bir telefon numarası aradı. Detayları anlatıp bin lira istediler. Daha sonra başka bir numara kendilerini muhasebe birimi olarak tanıtıp para istediler. Bunlara da parayı gonderdim. Ben aldandığımı anladığım zaman telefonu actılar, polise başvuracağımı soyledim. Benimle dalga gectiler, ‘Evet nasıl kandırdık? ’ gibi kelimeler kullandılar. Zaten ondan sonra ben direkt resmi yollara başvurdum. Daha da iletişim kurmadık.” diye konuştu. İnsanların boyle şeylere kesinlikle kanmaması gerektiğini vurgulayan Calıca, “Ben de okuyordum, duyuyordum, itibar etmiyordum. İnsanlar aldanabiliyormuş, bunu fark ettim. Kesinlikle resmi olmayan hicbir şeye aldanmasınlar. Cunku goruyorum, cevremde de var. Devamlı izliyoruz ama 'aldanmayacağım' diyen kendine guvenmesin. İnternet uzerinden veya mesaj yoluyla sizlere gelen ‘Linke tıklayın para gondereceğiz ’ veya ‘Para gonderin, belli bir miktarda biz koyacağız, kazandıracağız ’ gibi şeylere kesinlikle itibar etmesinler. İnsanlar kolay para kazanmanın yollarını arıyorlar. Bu da dolandırıcıların işine geliyor. Kolay kazanma vaadiyle kimse kesinlikle elindekinden de olmasın. Bin lira gonderip 5-10 bin lira kazanma gibi bir durum yok. Kimse kimseye kolay bir şekilde para vermiyor.” şeklinde konuştu.