Turk Lirası ’nın ozellikle 2021 yılının son yarısında yaşadığı devasa değer kaybı, paramızın doviz karşısında adeta erimesine neden olmuştu. Ote yandan TL ’nin giderek değersizleşmesi, bir yandan da bu değersizleşmeyi giderek artıracak şekilde doviz ve kripto para yatırımlarını artırmıştı. Bunun sonucunda hukûmet, bu yatırımları engelleyecek birtakım adımlara imza atmıştı.
Turkiye, Aralık 2021 ’de dolar/TL kurunun 18 TL ’yi gorduğu ve rekor kırdığı gun Kur Korumalı TL Mevduatı ’nı yururluğe koymuştu. İlerleyen gunlerde de kredi cekenlere yonelik yeni bir taahhut hazırlanmış, cekilen kredinin doviz, altın ve kripto para gibi yatırımlara yatırmaları engellenmişti. Bu onlemlerin ardından dolar kuru 13 seviyelerinde dolaşırken, TL hakkında onemli acıklamalar geldi.
[h=2]TL, Tether işlemlerinde dolar ve euroyu gecti[/h]
Finansoloji Eğitim ve Danışmanlık Kurucusu Doc. Dr. Aysel Gundoğdu, dolar kuruna olan talebin halen gucunu koruduğuna işaret etti. Ayrıca doviz talebine karşı bankaların kur alım satım fiyatı arasındaki makası acmaları, Gundoğdu ’ya gore farklı bir araca olan ilgiyi artırdı. Buna gore kripto para borsalarında cok duşuk komisyonlar alınması ve bankalardaki gibi bir makasın soz konusu olmaması, 1 dolara sabitlenen ‘stabilcoin ’ Tether ’e olan talebi artırdı.
Gundoğdu, ozellikle eğitim seviyesi yuksek olan ve dijital dunya ile arası iyi olan genc nufusun kripto paralarda yaptığı işlem sayısının giderek arttığını ifade etti. Wall Street Journal gazetesinin Chainalysis verilerine dayandırdığı bir haberi de bunu doğrular ve guclendirir nitelikteydi. Bu habere gore Turkiye ’de aralık ayında liraya karşı yapılan işlemlerin yarısından fazlası Tether işlemleriydi. Oyle ki Turk Lirası, dolar ve euro ’yu gecerek Tether karşısında dunyada en fazla işlem yapılan resmi para birimi oldu.
Chainalysis verilerine gore 2021 ’in 4. ceyreğinde Turk Lirası ile yapılan kripto para işlemlerinin hacmi gunluk ortalama 1,8 milyar dolar idi.