Gunumuzdeki teknoloji bizlere dosya kullanımı alanında daha once hic olmadığı kadar fazla ozgurluk sağlıyor. Daha da ozele inmek gerekirse teknoloji, tek bir cihaz uzerinde birden fazla turde dosya uzerinde işlem yapma imkÂnını gunumuzde bizlere sağlıyor. Ses, video, muzik ve uygulama gibi farklı alanlarda kullanılan farklı dosya turlerini herkes duymuştur.
Bu konuda ornek olarak JPG, JPEG ve PNG gibi goruntu formatlarını yaygın olarak goruyoruz. Bu formatlara yonelik kullandığımız sıkıştırma yontemleri de ‘ham goruntu kalitesini ’ yukarı ya da aşağı cekebiliyor. Bu yazımızda ise soz konusu goruntu formatlarından biri olan ve daha cok Apple tarafında gorduğumuz HEIC dosyalarını nasıl acabileceğinizi ve bu goruntuleri nasıl JPG formatına cevirebileceğinizi anlatacağız.

[h=2]HEIC dosya formatı nedir?[/h] Acılımı High Efficiency Image File olan HEIF standardının icinde bulunan HEIC dosya formatı, ‘.heic ’ uzantısıyla karşımıza cıkar. Coğunlukla teknoloji devi Apple ’ın iPhone ve iPad modellerinde gorulse de bu yontem Apple ’a ait değildir. Bunun yanında bu cihazlarda soz konusu formatı devre dışı bırakma imkÂnınız da bulunuyor. Fakat iOS 11 ve ustu cihazlarda standart olarak bu yontem kullanılıyor.
JPG gibi yaygın yontemlere gore daha kucuk dosya boyutuyla daha kaliteli goruntulerin elde edilmesini sağlayan HEIC formatı, yaygın olmaması sebebiyle, konu onları acmaya geldiğinde kimi kullanıcıların kafasını karıştırabiliyor. Bu karışıklığı ortadan kaldırmak adına .heic uzantılı dosyaları acma yontemlerine gecelim.
[h=2]HEIC dosyası nasıl acılır?[/h] Adım #1: HEIF Resim Uzantıları ’nı edinin Adım #2: HEVC Video Uzantıları ’nı edinin Adım #3: Acmak istediğiniz dosyaya cift tıklayın.
HEIC dosyaları Mac modellerinde herhangi bir uğraşa girmeden acabilirsiniz. Fakat Windows işletim sistemli bilgisayarlarda acmak icin uygulama mağazasına yonelmeniz ve HEIF Resim Uzantıları ile HEVC Video Uzantısı ’nı indirmeniz gerekiyor. Bunun ardından herhangi bir işleme gerek kalmadan goruntulere erişebilirsiniz.
NOT: HEIF Resim Uzantıları ’nın ucretsiz olmasına karşın HEVC Video Uzantısı ’nı edinmek icin 2,75 TL odeme yapmanız gerekiyor. Bir sonraki yontemi uygulayabilmek icin bu uygulamaları edinmiş olmanız gerekiyor.
[h=2]HEIC dosyası nasıl JPG'e donuşturulur?[/h] Yontem #1: Yuklu uygulama uzerinden farklı formatlara cevirme. Yontem #2: Cok sayıda goruntuyu farklı formata cevirmek icin uygulama kullanma. Yontem #3: Web uzerinden farklı formatlara cevirme. HEIC dosyasını JPG formatına cevirmek icin kullanabileceğiniz uc yontemi sıraladık. İhtiyacınıza gore uygulama veya site uzerinden donuşturme işlemini gercekleştirebilirsiniz.
[h=3]Yontem #1: Uyumluluk sorunlarından kurtulmak icin: Yuklu uygulama uzerinden farklı formatlara cevirme[/h] Adım #1: Fotoğraflar uygulamasından istediğiniz HEIC dosyayı acın Adım #2: Duzenleme seceneğine tıklayın Adım #3: ‘Kopyasını kaydet ’ seceneğine tıklayın ve dosya turu olarak JPG secin.
İlk yontemdeki uzantıları yuklediyseniz HEIC dosyaları goruntulemekte sorun yaşamayacaksınız demektir. Fakat yine de bu dosyalar HEIC olarak kaldıklarından farklı uygulamalarda uyumluluk sorunu cıkarabilir. Bu sebeple fotoğraflar uygulaması aracılığıyla actığınız dosyanızı, duzenleme seceneklerinden kopyasını kaydet butonuna tıklayarak JPG gibi farklı bir formatta kaydedebilirsiniz.
[h=3]Yontem #2: Tek tek değiştirme uğraşına girmenize gerek yok: Cok sayıda goruntuyu farklı formata cevirmek icin uygulama kullanma[/h] Adım #1: iMazing HEIC Converter uygulamasını indirip calıştırın. Adım #2: Formatını değiştirmek istediğiniz dosyaları uygulamaya surukleyin. Adım #3: Cevirmek istediğiniz dosya formatını ve dosyanın kalite miktarını belirleyin. Adım #4: ‘Convert ’ butonuna tıklayıp kaydetmek istediğiniz yeri secin. Adım #5: Dosyaları kaydettiğiniz klasorde HEIC dosyalarının farklı formatlarına erişin.
Az once bahsettiğimiz yontemlerde dosyaları acıp JPG olarak kaydetmek kolay olsa da dosya sayısı arttığında, dosyaların tumunu cevirme işlemi zaman alacaktır. Bu noktada hem tekli hem de coklu dosyaların formatını değiştirmenize imkÂn tanıyan iMazing HEIC Converter programı yardımınıza koşuyor. Yukarıdaki adımları izleyerek kolayca dosya cevirme işlemini gercekleştirebilirsiniz.
[h=3]Yontem #3: Uygulama indirmeden de format değiştirmeniz mumkun: Web uzerinden farklı formatlara cevirme[/h] Adım #1: Cloudconvert sitesine gidin. Adım #2: HEIC filenizi dosya paylaşma bolumune surukleyin. Adım #3: Dosya suruklemeyi zorlaştıracak bir konumdaysa dosya ekleme bolumunden HEIC dosyanızı secin. Adım #4: Hangi formata cevirmek istediğinizi belirleyip ‘Convert ’e tıklayın. Adım #5: Cevirdiğiniz dosyayı indirip acın.
Uygulama indirmeden dosya formatı değiştirme işlemini gercekleştirmek isteyenler icin cloud convert hizmeti bulunuyor. HEIC dosyaları istediğiniz formata cevirmenize imkÂn tanıyan bu sitede farklı dosya turlerinin de formatını değiştirebilirsiniz.
HEIC dosyası acma yontemlerini anlattığımız yazımızın sonuna geldik. Yontemlerle ilgili aklınıza takılan soruları yorum kısmında paylaşabilirsiniz. Geri donuş yapıyor olacağız.