İnsanların hataları sebebiyle masum canlıların hayatı mahvolmaya devam ediyor. Associated Press ’in haberine gore Sri Lanka'nın başkenti Colombo'nun 130 mil doğusundaki Pallakkadu koyu copluğunde son sekiz yılda en az 20 fil, plastik cop yemekten hayatını kaybettiği bildirildi.
Hafta sonu iki filin daha olu bulunmasının ardından veterinerler ve cevreciler; aslından filleri atık cukurundan uzak tutmak amacıyla inşa edilmiş kırık elektrikli citler gibi, ulkenin bu olumlere dair başarısız azaltma cabalarına karşı alarm verdi.
[h=2]Yapılan otopsilerde fil midelerinde sadece plastiğe rastlandı[/h]
Associated Press ’e konuşan yaban hayatı veterineri Nihal Pushpakumara yaptığı acıklamada filler uzerinde yapılan otopsilerde normalde fillerin yediği ve sindirebildikleri yiyeceklere rastlanmadığını belirterek, "Polietilen, gıda ambalajları, plastik, diğer sindirilemeyen maddeler ve su, otopsilerde gorebildiğimiz tek şeydi" şeklinde kaydetti.
Sri Lanka, 2014 yılında bir yıldırım duşmesi sonrasında copluğun elektrikli citlerinin curumesine izin vermiş; yerine herhangi yeni bir onlem almamıştı. Hukumetin filleri guvende tutmak icin vaat ettiği bu onlemin yok olmasının ardından bu bolgede 20 fil cop yemekten oldu. Buna ek olarak Cin devlet haber kuruluşu Xinhua, 2020'de insan-fil catışması nedeniyle 122 kişinin olduğunu bildirdi ki bu sayı daha oncesinde yıllık ortalama 85 idi.
Filler Sri Lanka'da oldukca saygı goren hayvanlar; ancak bu tehlike altında oldukları gerceğini değiştirmiyor. BBC'ye gore, Sri Lanka 2011 yılında ulkede 6.000'den az filin tespit edildiği bir nufus sayımı yaparken; AP'ye gore bu sayı, 19. yuzyıldaki 14.000'e kıyasla cok buyuk bir duşuş yaşandığı anlamına geliyor.