İhya: Toprak insana ve onun varlığını surdurmek icin ihtiyac duyduğu şeylerin tumune; insanın omru ve hayatına, rızka, ziraate, aclık ve tokluğa, Temiz ve guzel toprak uzerine oturmak mutluğa ve yardım gormeye, Toprak bazen din hususunda şupheye duşmeye yahut insanın varacağı son yere, Hastanın toprak kazması olmesine, yolcununki kazancına, bekarın tıprak kazması evlenmesine; Toprak olduğunu gormek kibrini kırmaya, inzivaya cekilmeye yahut insanlar nezdinde değer ve kıymetinin iyice artmasına, Elindeki veyauzerindeki toprağı silkelemek zengin icin mal telefine, yoksul icin borcunu odemeye, emaneti sahibine vermeye, Toprakla her ceşit muamele kazanca ve dunyalığa delalet eder. (Ayrıca Bakınız; Toprak Kazmak, Yer / Yeryuzu.)

Molla Cami: Toprak insanlara işarettir. Bazı kere hayvanlara, dunyaya ve dunyadaki mahlukata işarettir. Toprak, fakire, oluye ve kabre işarettir. Bundan dolayı bir kimse bir yeri kazsa ve toprağını cıkarsa, hasta ise veya yarımda hasta kimsesi varsa o yer onların kabri olur. Yolcunun kazdığı yer onunyolculuğu, kazdığı toprak da kazanacağı mal ve menfaattir.uzerinden toprağı silkeleyip yere duşuren kimse zenginse malı gider ve ihtiyac sahibi olur. Borclu veya elinde bir emaneti varsa, borcunu oder, emaneti sahibine verir ve bundan so a elindeki butun malı gidip toprağa girer. Elini toprağa vurmak ve toprağı karıştırmak, dovuşmeye, ortaklığa ve kazanca işarettir. Toprak uzerinde gezmek veya bastonla yere vurmak hayırlı yolculuğa işarettir.Bazı tabirciler toprakta yurumek, mal talep etmektir, Bundan dolayı toprağı biriktirse veya yese mal biriktirir ve eline mal gecer. Toprak başkasınınsa mal da başkası icindir. Topraktan bir şey yuklense, yuklediği kadarmenfaata uğrar. Ruyada evini şurup evden toprak yığsa hile ile hanımından mal alır. Toprağı kendi han ve dukkanından biriktirse geciminden artırarak mal biriktirir. Avucuna toprak doldurup yuruduğunu gorse eline mal gecer.Evinin bacasından toprak supurup dışarı attığını gorse, hanımının malı gider. Gokten cok olmamak uzere toprak yağdığını gormek hayırdır ve bir zararı yoktur. Kendi evinin yıkılıp, toz ve topraktan kendisine bir şey değdiğini goren kimse, mirastan mal alır. Toprağı başının uzerine koyduysa cirkin bir yolla eline mal gecer. Bir kimsenin uzerine, başına, gozune v.s. birisinin toprakserptiğini gormek, toprağı serpen kimse, toprak serpileni kendi arzusuna uydurmak icin ona mal infak etmesine işarettir.Gokten yağan toprak cok olursa gelecek azabia tabir edilir.Dukkanım supurup toprağını kumaş ve mal ile beraber dışarı cıkardığını gormek, bir yerden diğer yere goc etmeye işarettir.Toprak insanın omru ve hayatıdır. Toprak, rızka, ziraata, aclık ve yardıma işarettir. Temiz ve guzel toprak uzerine oturmak saadet ve yardıma işarettir.Toprak gormek ve teyemmum gerektiren cetin yolculuğa işarettir.Toprak gormek ihtiyacların cabukca giderilmesine ve vaadinin yerine getirilmesine işarettir. Servet sahibi kimse malının yanında ve uzerinde toprak olduğunu gorse malı helak olur.


Diyanet: Ruyada toprak gorulmesi mala yorumlanır. Bir kimsenin ruyasında evinde bir kume toprak olduğunu gormesi; o kimsenin yorulmadan para kazanacağına, kişinin ruyasında uzerine bulaşmış bulunan toprağı silkelediğini gormesi; o kimsenin parasını boşa harcama yorumlanır.

Nablusi: Toprak insanlara delalet eder. Cunku insanlar topraktan yaratılmıştır. Bazı kere hayvanlara, dunyaya ve dunyadaki mahlukata delalet eder. Cunku o mahlukat topraktan yaratılmış ve gecimleri de topraktandır. Nitekim Arap, «Cok zengin ve servet sahibi oldu» demek icin «etrebe'r-reculu» der.
Toprak, fakire, oluye ve kabre delalet eder. Bundan dolayı bir kimse bir yeri kazsa ve toprağını cıkarsa, hasta ise veya yanında hasta kimsesi varsa o yer onların kabri olur.
Yolcunun kazdığı yer onun yolculuğu, kazdığı toprak da kazanacağı mal ve menfaattir.
Ruyayı goren evlenmek isteyen kimse ise, kazdığı yer hanımı, kazması, kızın bikrini izale etmesi, kazdığı kazma da tenasul uzvudur. Toprak kadının malı veya kızlık kanıdır.
Yeri kazan kimse avcı ise, avı icin tertip ettiği hilesidir. Yerin toprağı, avcının kazancı veya istifade ettiği şeyidir. Ruya sahibi avcı değilse, yeri kazmakla ve hilesiyle elde edeceği maksadıdır.
Elinden ve uzerinden toprağı silkeleyip yere duşuren kimse zenginse malı gider ve ihtiyac sahibi olur. Borclu veya elinde bir emaneti varsa, borcunu oder, emaneti sahibine verir ve bundan sonra elindeki butun malı gidip toprağa girer.
Elini toprağa vurmak ve toprağı karıştırmak, dovuşmeye, ortaklığa ve kazanca delalet eder.
Toprak uzerinde gezmek veya bastonla yere vurmak hayırlı yolculuğa delalet eder. Bazı tabirciler toprakta yurumek, mal talep etmektir.
Bundan dolayı toprağı biriktirse veya yese mal biriktirir ve eline mal gecer. Toprak başkasınınsa mal da başkası icindir. Topraktan bir şey yuklense, yuklediği kadar menfaata uğrar.
Ruyada evini surup evden toprak yığsa hile ile hanımından mal alır. Toprağı kendi han ve dukkanından biriktirse geciminden artırarak mal biriktirir. Avucuna toprak doldurup yuruduğunu gorse eline mal gecer. Cunku toprak mal ve paradır.
Evinin bacasından toprak supurup dışarı attığım gorse, hanımının malı gider. Gokten —cok olmamak uzere— toprak yağdığını gormek hayırdır ve bir zararı yoktur.
Kendi evinin yıkılıp, toz ve topraktan kendisine bir şey değdiğini goren kimse, mirastan mal alır. Toprağı başının uzerine koyduysa cirkin bir yolla eline mal gecer.
Bir kimsenin uzerine başına, gozune v.s. birisinin toprak serptiğini gormek, toprağı serpen kimse, toprak serpileni kendi arzusuna uydurmak icin ona mal infak etmesine delalet eder. Gokten yağan toprak — cok olursa — gelecek azabla tabir edilir.
Dukkanını supurup toprağım kumaş ve emtia ile beraber dışarı cıkardığını gormek, bir yerden diğer yere goc etmeye delalet eder.
Ruyada toprağı kendi başına sactığını goren kimseye oyle bir uzuntu erişir ki, onda Allah'a muracaat ve tazarruda bulunmaz.
Toprak insanın omru ve hayatıdır.
Toprak, rızka, ziraata, aclık ve yardıma delalet eder.

Temiz ve guzel toprak uzerine oturmak saadet ve yardıma delalet eder. Toprak bazan din hakkında şupheye, ba-san da yaratıldığı ve tekrar doneceği toprağına delalet eder.
Kadın ile gorulen toprak, kadının gebe kaldığı cocuğun şupheli olmasma, Bazen de suya, ateşe ve ruzgara delalet eder. Zira toprak dort unsurun birisidir.
Toprak gormek ve teyemmum gerektiren cetin yolculuğa delalet eder.
Yuzune, birisinin toprak sactığını goren, insanları kaside ve şiiriyle medh eder. Fakat umit ettiği şeyden mahrum olur. Bazı kere de bu ruya, beytin mısraının uygun gelmemesine alamettir. Bazı kere de, borcluyu kucultecek borca delalet eder.
Toprak gormek ihtiyacların cabukca giderilmesine ve vaadinin yerine getirilmesine delalet eder. Cunku toprakla yazılan şey kurutulur.
Servet sahibi kimse malının yanında ve uzerinde toprak olduğunu gorse malı helak olur. Cunku «turab» kelimesi tersine okunduğu zaman helak manasına olan «baret» kelimesi meydana cıkar.

Seyyid Suleyman: Toprak gormek; mal ile yorumlanır. Evinde bir kume toprak goren, zahmet cekmeden para kazanır. Sarı toprak; altın, beyaz toprak; gumuş, kırmızı ve siyah toprak; paraya delalet eder. Uzerindeki toprağı silkelediğini goren, malını sarfeder. Ustune toprak dokulduğunu goren, mal elde eder.
Toprak yemek, yahut onu saklamak; buyuk kazanca işarettir. Bir kabın icine koyduğu toprağın azaldığını gorene, ailesi ihanet eder. Ruzgarın toprağı savurduğunu gormek; halk icin mal kaybına ve zulme işarettir. Hz. Peygamber Efendimiz (S.A.V.)'in Turbe-i Şeriflerinden toprak yediğini goren, hacca gider.
Cafer-i Sadık icin ruya şunların temsilcisidir. Mal, menfaat, dunya meşgalesi, rızk ve kadınlardan fayda.
__________________