Gunumuzde kişisel bilgilerimizin kotu amaclı kişiler tarafından ele gecirilmesi, beraberinde bircok tehlikeli sonucu getiriyor. Orneğin kimlik bilgilerinizi ele geciren bir kişi, sizin adınıza bankalarda ve kimlik onaylı internet sitelerinde işlemler yapabilir. Gunumuzde kişilerin kimlik bilgilerini ele gecirmek icin ozellikle internette pek cok tuzak bulunuyorken, gectiğimiz gunlerde bu tuzaklardan birisi gercek hayatta kendisini gostermeye başladı.
Kendilerini ‘Dunya Pandemi Vakfı ’ ve ‘Pandemi Yardım Vakfı ’ olarak tanıtan, ‘yardimvakif.com ’, 'vakifyardim.com ve ‘istanbuldernegi.com ’ olmak uzere uc (ve muhtemelen daha fazla) farklı alan adına sahip, ancak aynı olan internet sitesiyle kendisini gosteren bu kişiler, kimlik bilgilerini ele gecirmek icin bambaşka bir yonteme başvurdu. Bu yontem, Şikayetvar.com ’daki kullanıcıların şikayetlerinin artmasıyla ortaya cıktı.
[h=2]Kişisel bilgi toplamak icin kendilerini vakıf gibi gosterdiler[/h]
Ozellikle son gunlerde fazlasıyla şikÂyet toplayan Dunya Pandemi Vakfı, maddi olarak ihtiyac sahibi olan kişilerin taleplerini kotuye kullanıyordu. İhtiyac sahibi kişiler, bu sahte vakfa yardım başvurusunda bulunuyordu. Başvuru sonrasında sahte vakıf, bu kişilere WhatsApp uzerinden donuş yapıyor ve bu kişilerin IBAN adreslerini ‘kaydetmek ’ icin kimlik bilgilerini istiyordu.
Sahte vakıf, kişilerin IBAN adreslerini aldıktan sonra bu adreslere 5-10 TL gibi cuzi miktarlarda para gonderiyordu. Sonrasındaysa bu paranın verdikleri IBAN adresine geri atılması isteniyordu. Bazı kullanıcıların aktardıklarına gore bu kişiler, para geri gonderilirken ‘bağış ’ notunun duşulmesini de istiyorlardı. Sonrasındaysa başvuruyu yapan kişilerle iletişimi kesiyorlardı.
Ayrıca bu kişiler, yalnızca kendilerine başvuranlara değil, doğrudan WhatsApp uzerinden bir şekilde telefon numaralarını ele gecirdikleri kişilere de ulaşarak 'Size yardım edeceğiz.' konulu mesajlar gonderiyor. Dolayısıyla bu ve benzeri kişilerden gelen mesajları ciddiye almayın.
[h=2]Dunya Pandemi Vakfı ya da Pandemi Yardım Vakfı gercek bir vakıf değil[/h]
Ote yandan Dunya Pandemi Vakfı ya da Pandemi Yardım Vakfı, hicbir şekilde gercek bir vakıf değiller. T.C. Vakıflar Genel Mudurluğu ’nun Vakıf Sorgulama sayfasından bu isimler aratıldığında vakıflara ilişkin hicbir sonuc bulunmuyor.
Bu kişilerin kurdukları internet sitelerini sorguladığımızdaysa her uc sitenin de İstanbul Pendik merkezli olduğu goruluyor. Sitelerin kuruluş tarihleriyse birbirinden farklı. 'istanbuldernegi.com', 26 Eylul 2021, 'vakifyardim.com' 26 Kasım ve 'yardimvakif.com' 7 Aralık tarihinde kurulmuş olarak gozukuyor.
Benzer olaylardan uzak durmak icin vakıf unvanı altında sizlerle iletişim kuranları ya da iletişim kuracaklarınızın resmi kayıtlarda bulunup bulunmadığını kontrol edin.
[h=2]Sahte vakıflar icin gelen şikayetlerden bazıları[/h]

Bilgileriniz ele gecirildiğinde adınıza yapılabilecek bazı işlemleri engellemek icin e-Devlet'e gelen yeni ozelliğe goz atabilirsiniz: