Bazı insanlar mesleği, başarıları ya da başarısızlıklarıyla geniş bir kitle tarafından tanınan insanlara karşı taparcasına ust duzey bir hayranlık besleyebiliyor. Hatta bazen bu hayranlık, unluleri rahatsız edebilecek kadar sacma davranışlara da yol acıyor.
Bir grup araştırmacı, unlulere duyulan hayranlığın zek seviyesi ile ilişkisini incelemek icin bir araştırma yaptı. Calışmada, katılımcıların bilişsel becerilerinin değerlendirilebilmesi icin cok sayıda cevrimici test yapıldı. Araştırmanın sonunda unlulere ust duzey hayranlık besleyen bireylerin daha duşuk zeka seviyesine sahip olduğu goruldu.
[h=2]Unlulere hayran olmak duşuk zek seviyesiyle ilişkili mi? [/h]
BMC Psikoloji ’de yayınlanan makalede unlulere takıntılı olan kişilerin, unlulere hayranlık duymayanlara gore daha duşuk bir zek seviyesine sahip olduğu one suruldu. Araştırma ekibi, katılımcıların “kristal” ve “akışkan” zekasını ceşitli bilişsel testlerle olctu. Bireylerin unlulere ilgisinin olculmesi icin ise "unlu tutum" anketi yapıldı. Araştırmada “Sık sık sevdiğim unlunun kişisel alışkanlıklarını oğrenmek zorunda hissediyorum” ve “En sevdiğim unlunun hayatının ayrıntılarına kafayı takıyorum” gibi onermelere “kesinlikle katılmıyorum”dan “kesinlikle katılıyorum”a kadar ceşitli cevap secenekleri sunuldu.
Bireylerin verdiği cevaplar; ozguven duzeyleri, eğitimleri ve maddi zenginlikleri hakkında verilerle bir arada değerlendirildi. Araştırma sonucunda zengin ve unlu insanlara taparcasına hayran olmak, onların hayatları uzerinde kafa yormak duşuk zeka seviyesi ile ilişkilendirildi. Duşuk zekanın unlu takıntısının nedeni mi ya da sonucu mu olduğu ise bilinmiyor. Araştırmacılar sonuctan hareketle, "Guclu bilişsel yeteneklere sahip bireylerin bir unlunun arkasındaki pazarlama stratejilerini fark edebildiklerini, bu yuzden de unlulere tapma duzeyinde bir hayranlık duyma olasılıklarının duşuk olduğunu" belirtti.
New York Post ’un ilgili haberi Twitter ’dan yayınlaması uzerine pek cok kullanıcı araştırma sonucu hakkında yorum yaptı.
[h=2]Twitter'dan gelen tepkiler:[/h]
"Gorunuşe gore onlar dışında herkes biliyordu"

"Bu unlu gibi mi?"

"*Taylor Swift hayranları haric"

"O halde yanlış insanları inceliyorlar. Gercek unlu odaklı kişiler, Pete Davidson'ın son 15 yıldaki flort tarihini okuyabilir, her Taylor Swift şarkısının arka planını bilir ve Toluca Golu'ndeki hangi evin kime ait olduğunu size soyleyebilir. Muazzam bir beyin egzersizi."

“Unlu takıntılı” cok belirsiz bir terimdir. Pop kulturune ayak uydurmak, unlulere takıntılı olduğunuz anlamına gelmez, o halde birinin takıntılı olduğunu ve zekasının soz konusu takıntıdan doğrudan etkilenip etkilenmediğini nasıl tanımlarız? Hatalı mantık."

"Unluleri veya putperestlik kavramını sevmiyorum, ama bunu yapanların aptal olduğunu varsaymak biraz curetkar mı? Belki de bu insanlar bunu mekanizmayı kopyalayarak, cunku aile sorunlarıyla ya da bunun gibi başka şeylerle başa cıkmak icin yapıyorlar? Kurgusal karakterlerle bu yuzden konuşurdum."