Gectiğimiz yılın son ceyreğinde hız kazanan zam bombardımanı 2022 yılı başladığından itibaren de devam ediyor. Hatırlayacağınız uzere vatandaşlar, yeni yılın ilk sabahında doğal gaz ve elektriğe gelen dev zamlara uyanmışlardı. Uzerinden daha bir hafta bile gecmeden şehirlerarası otobuslere de tarihi zam gelmişti. Yaşanan bu zamlardan hem vatandaş hem de esnaf buyuk zarar almaya devam ediyor.
Buna ek olarak gectiğimiz gunlerde sigara ve alkolun ‘ozel tuketim vergilerine ’ gelen %47 oranındaki zam, vatandaşlardan tepkilerin yukselmesine yol actı. Peki, gosterilen bu tepkiler tuketim oranına da yansımış olabilir mi? NG Araştırma tarafından yurutulen bir calışma, tuketicilerin zamlardan sonra sigara tuketimini azaltıp azaltmadıklarını araştırdı.
[h=2]Tuketimde pek bir fark yok:[/h]
2022 yılının 4 ve 6 Ocak tarihlerinde Turkiye ’nin dort bir yanından secilen 1768 vatandaşın yer aldığı calışmada %47 ’lik kesimin sigara ictiği ve %53 ’luk kesiminin de sigara icmediği tespit edildi. Sigara icen katılımcıların da %53 ’luk kısmı gunde en az bir paket ictiklerini belirtirken gelen zamlar sonrasında dort kişiden ucu ‘sigarayı azaltmadıklarını ’ ifade ediyor.
Ote yandan katılımcılara yoneltilen bir diğer soru da Covid-19 salgınının sigara tuketimini ne yonde etkilediğiyle ilgiliydi. Zamların ardından sigara tuketimini azalttıklarını soyleyen katılımcılar, Covid-19 salgını başladığında aynı şekilde sigara ictiklerini belirtiyor. Bu da, katılımcıların sigara tuketim oranının sağlık durumlarından değil, ekonomik durumlara gore şekillendiğini gosteriyor. Sigara icenlerin yarısının da bir ayda sigaraya 400 TL ’den fazla para harcadığı tespit edildi.