Guney Afrika ’da ortaya cıkan Omicron varyantı, tum dunyada olduğu gibi ulkemizde de hızla yayılmaya başlamış, vaka sayıları 68 binlere ulaşarak rekor kırmıştı. Bu rekorlar sebebiyle de yeniden tedbir alınıp alınmayacağı, okulların, ozellikle de universitelerin uzaktan eğitime gecip gecmeyeceği merak konusu olmuştu.
Gectiğimiz gunlerde de Yuksekoğretim Kurulu (YOK) Başkanı Prof. Dr. Erol Ozvar, konuyla alakalı acıklamalarda bulunmuştu. Universitelerin kapatılmayacağını aktaran Ozvar, bu durumun onumuzdeki surecte de devam edeceğini; ancak universitelerin kendi kararını vererek uzaktan eğitimi belirleyebileceğini ifade etmişti. Bu acıklamalardan sonra da final sınavlarına başlayan bazı okullar salgına karşı yeni onlemlerini acıkladı.
[h=2]İTU ve Hacettepe ’de sınavlar yuz yuze[/h]
İstanbul Teknik Universitesi (İTU) tarafından yapılan acıklamalara gore okulda hibrit eğitim uygulanacak. Guz donemi sonuna kadar uygulanacak olan bu karar, oğretim uyelerinin sınıfta ders anlatmalarına; oğrencilerin ise isterlerse uzaktan isterlerse sınıftan dersi takip etmelerine olanak sağlayacak. Yıl sonu final sınavları ise yuz yuze gercekleştirilecek.
Ankara ’da bulunan Hacettepe Universitesi yonetimi ise yıl sonu sınavlarının, ‘maske, mesafe gibi gereken tedbirler uygulanarak ’ yuz yuze yapılacağını acıkladı. Alınan bu karar ise vaka rekorları sebebiyle endişeli olan oğrenciler tarafından tepki cekti.
[h=2]Boğazici kararı akademisyenlere bıraktı, Koc Universitesi sınavları cevrim ici yapma kararı aldı[/h]
Turkiye ’nin en başarılı universitelerinden biri olan Boğazici Universitesi ’nden de konuya ilişkin kararlar acıklandı. Daha once 4 Ocak ’a kadar derslerin online olarak gercekleştirileceğini aktaran okul, yıl sonu sınavlarının nasıl olacağının oğretim uyeleri tarafından belirleneceğini, isterlerse yuz yuze isterlerse online yapabileceğini ifade etti.
7 Ocak ’a kadar Hukuk ve Tıp fakultesinde bulunan uygulamalı dersler haricinde uzaktan eğitim uygulanacağını acıklayan Koc Universitesi, 10-21 Ocak tarihlerinde gercekleştirilecek olan guz donu yarıyıl sınavlarının da tıpkı dersler gibi cevrim ici yapılacağını aktardı.
[h=2]Coğu universite, sınavları yuz yuze yaparak ‘hibrit ’ eğitim kararını uygulamaya devam edecek[/h]
Mimar Sinan Guzel Sanatlar Universitesi yonetimi tarafından alınan kararlara gore, okuldaki sınavların yuz yuze derslerin ise uzaktan yapılması kararına varıldı. Sahne ve atolyelerin ise ‘seyreltilmiş ’ olarak kullanılabileceği ifade edildi. Derslerin online, sınavların ise yuz yuze yapmayı planlayan İstanbul Bilgi Universitesi ise bu kararın onumuzdeki gunlerde değişebileceği bilgisini aktardı.
Bunlar dışında Sabancı Universitesi ‘seyreltilmiş ’ sınıflarda yuz yuze gercekleştireceğini duyurdu. ODTU, Yıldız Teknik, 9 Eylul, Ege, Marmara, Ankara, Ataturk, Anadolu, Osmangazi, Selcuk, Yeditepe, Ozyeğin gibi universiteler de donem başı acıkladıkları kararlardan vazgecmeyeceklerini, ‘hibrit ’ olarak eğitime devam edeceklerini duyurdu.
Kısacası coğu universite, hibrit bir şekilde eğitime devam etmeyi, final sınavlarını yuz yuze yapmayı planlıyor. Bircok oğrenci ise bu konuya tepki gosteriyor ve vakalarda yaşanan astronomik artışın onları tedirgin ettiğini vurguluyor. Peki, siz bu konuda ne duşunuyorsunuz? Sizce universiteler tamamen uzaktan eğitime geri donmeli mi? Duşuncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.