29 Ocak 1860 ’ta Rusya ’da doğdu. Din konusunda muhafazakÂr olan babasının baskısıyla kilise korosunda ilahi soyledi. Bir sure, Yunan gocmenlerinin eğitimine devam ettiği bir okulda okudu. Babası 1876'da iflas edince Moskova ’ya goc etmesine rağmen Cehov, Tagangrog'da kalıp lise eğitimini surdurdu, bir yandan da gecimini sağlamak icin calıştı.
On yıl suren lise eğitiminde Yunan ve Latin klasikleri uzerine temellenen bilgilere sahip oldu. Bu da Cehov ’un hayatı boyunca klasiklerden haz etmemesine sebep oldu. 1879'da liseyi bitirdi ve tıp fakultesine girerek 1884 ’te doktor oldu ve hekimliğe başladı.
Tıp eğitimi suresince ceşitli gazete ve dergilere yazarak ailesine yardımcı oldu. "Cerrahlık", "Cansız Ceset", "Kacak" gibi hikÂyelerini bu donemde yazdı. 1887 ’de oykulerinin yer aldığı "Alacakaranlıkta" isimli kitabıyla Rus Akademisi ’nin verdiği Puşkin Odulu ’nu kazandı. Aynı yıl "Ivanov", Moskova'da bulunan Korsch Tiyatrosu ’nda izleyicilerin beğenisine sunuldu. 1891'de surgundekilerin durumunu incelemek icin Sibirya'ya giden Cehov, daha sonra Avrupa ’yı gezerek bircok yazarla tanıştı. "6. Koğuş" isimli oykusu 1892'de yayımlandı. O donemde yayılan kolera salgınında hekim olarak aktif gorev aldı.
1894 yılında vereme yakalanarak tedavi olmak uzere Kırım ’a gitti. Bir yıl sonra "Martı" oyununun ilk versiyonunu yazdı. Tolstoy ’la tanışması da o doneme denk gelir. “Koyluler” adlı uzun oykusunu 1897 ’de yayımlandı. Bir yıl sonra Olga Knipper'le tanıştı. Knipper, ilerde evleneceği kadındı. Aynı yıl babasını kaybetti.
1899'da Rus İlimler Akademisi ’ne alındı. 1902 yılında Maksim Gorki ’nin akademiden cıkarılması ile birlikte istifa etti. 1899 ’da “Vanya Dayı” ilk kez sahnelenirken yapıtları da toplu olarak basıldı. 1891 yılında Olga Knipper ile evlendi. 1904'te "Vişne Bahcesi" sahnelendi. Bu donemde Cehov ’un sağlığı iyice kotuleşti. Aynı yıl Almanya Badenwiller'da oldu.
Olumun ardından 40 yıl gectikten sonra yazarın tum eserleri toplu hÂlde 20 cilt olarak yayımlandı. Modern kısa hikÂye turunun en onemli yazarlarından Cehov, bu turun kurucularındandır. Oyunlarında soyluların ve aydınların ic dunyasını inceleyerek sergilemiştir. Cehov ’un bircok oyku ve oyunu toplu olarak yayımlanmasının yanı sıra tek olarak da basıldı. Bunlardan bazıları şoyle:
Vanya Dayı: Vanya ve yeğeni Sonya ile Profesor Serebryakov ve genc karısı Yelena arasındaki catışmayı anlatan eser, insanlar arasındaki ilişkileri ve toplumun ahlakını irdeler. Donemin Rusya ’sında carlık cokerken yaşanan acmazlar anlatılır. Sıradan olayların yaşattığı bunalımlar trajikomik bir halde anlatılırken donemin koşulları eleştirilir.
Uc Kız Kardeş: Diğer oyunlarının aksine taşrada bir ciftlikte değil bir taşra kentinde gecer. Ayrıcalıklı sınıfa ait bir ailenin donuşen Rusya karşısında yaşadığı celişkiler ve cokuşler, aile uyelerinin gecmişleri de goz onunde bulundurularak anlatır. Uc Kız Kardeşler ’in ana teması yalnızlık ve yabancılık cercevesinde şekillenir.
Vişne Bahcesi: Eser, 19. yuzyıl sonlarında sınıf farklılıklarının iyice belirgin hale geldiği Rusya'da gecer. Cehov, “Vişne Bahcesi” adlı eseriyle Rusya'nın tarihini sıradan insanların hayatlarına yansıtarak anlatır. Bir aile dramının arkasına Batı ’nın yukselişini ve Rusya ’nın cokuşunu gizleyen eser, 1903 yılında yazıldı.
Martı: Eser, dort ana karakterin yaşadığı romantik olaylara ve catışmalara odaklanır. MekÂn olarak Sorin Ciftliği secilmişse de ciftliğin yanında bulunan gol ve martılar oldukca onemlidir.
Kara Keşiş: Cehov ’un bu eseri balıkcılar tarafından gorulen ortadan kaybolma imkÂnı olmamasına rağmen kimi zaman Afrika'da kimi zaman İspanya'da kimi zaman Hindistan'da ardından yine Kuzeyde gorulen Kara Keşiş ’in seraplarla dolu hikÂyesini anlatır.
Kaştanka Marangozun Kopeği: Marangoz Luka ve oğlu Fedyuşka ile yaşayan Kaştanka, bir gun sokakta efendisini kaybeder. Cok aramasına rağmen efendisini bulamaz. Kaştanka ’yı sirkte gosteriler yapan bir palyaco bulur ve onu ekibine katar. Marangoz ’un kopeği icin bu andan sonra yepyeni bir hayat başlar.
Diğer oyku ve oyunları:
Oykuler: Cansıkıcı Oykuler, Duello, Altıncı Koğuş, Edebiyat Oğretmeni, Talebe, Roşild'in Kemanı, Hancı Kadın, Uc Yıl, Ev Sahibesi, Ariadna, Hayatım, Mujikler, Maymun İştahlı, Frenk Uzumu, Yunyc (1898), Aşk Ustune, Pratik Bir Olay, Duşecka, Nobet, Kopekli Kadın, Darboğaz, Gelin, Asmakatlı Ev.
Oyunlar: Ayı, Teklif, İvanov, Uzlaşma, Aksırık.