Oğrencilerin yurtdışı deneyimi icin bircok program bulunuyor. Bu programlarla oğrenciler, hem yabancı dillerini hem de sosyal yeteneklerini geliştirme fırsatı buluyor. Ayrıca farklı hayat şartları hakkında deneyim kazanmış oluyorlar. Makalemizde oğrenciler icin farklı yurtdışı eğitim ve tatil fırsatlarını derledik.
[h=3]Oğrenci Değişim Programları [/h]Oğrenciler icin en onemli yurtdışı eğitim fırsatı, oğrenci değişim programlarıdır. Bu programlar, ceşitli lise ve universitelerin yurtdışındaki eğitim kurumları ile yaptıkları uluslararası eğitim anlaşmaları cercevesinde gercekleştiriliyor. Bu programlarda farklı ulkelerden oğrenciler, eğitimlerinin bir bolumunu yurtdışındaki anlaşmalı kurumlarda yapabiliyor.
Bu programlardan bazıları şunlar;
Erasmus Oğrenci Değişim Programı: Yuksekoğretim kurumlarının birbirleriyle işbirliğini sağlamaya yonelik yurutulen bir değişim programıdır. Erasmus ’un amacı, Avrupa ’daki yuksek eğitimin kalitesini artırmak ve eğitimi Avrupa standartlarına ulaştırmaktır. Universite oğrencilerinin yurtdışında bir yuksekoğretim kurumunda oğrenim gormeleri veya yurtdışında bir şirkette veya herhangi bir kurum veya kuruluşta staj yapmalarını sağlayan oğrenci değişim programıdır. Erasmus, 1987 yılından bu yana uygulanıyor. Erasmus, 3 milyondan fazla oğrenciye Avrupa ’da eğitim imkÂnı sağlıyor. Turkiye ’deki herhangi bir yuksek eğitim kurumunda veya meslek okulunda eğitim gormek, Erasmus programına katılmak icin yeterli...
Mevlana Değişim Programı: Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı (YOK) bunyesinde yurutulen Mevlana Değişim Programı, yurticinde eğitim veren yuksekoğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yuksekoğretim kurumları arasında oğrenci ve oğretim elemanı değişimini mumkun kılan bir programdır. 23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yonetmelik ile yururluğe girmiştir. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hicbir coğrafi bolge ayrımı olmaksızın değişim programı bunyesindeki hareketlilik butun dunyadaki yuksekoğretim kurumlarını kapsar. Programa katılmak isteyen oğrenciler en az 1, en fazla 2 yarıyıl eğitim icin faydalanabiliyor. Oğretim gorevlileri ise en az 1 hafta, en fazla 3 ay dunyanın değişik ulkelerindeki yuksekoğretim kurumlarında ders verebiliyor. Benzer şekilde dunyanın butun bolgelerinden de oğrenci ve oğretim elemanları Turkiye'deki yuksekoğretim kurumlarına gelebilirler.
Youth For Understanding (YFU) Kulturlerarası Değişim Programları: YFU, 1951 yılından bu yana faaliyet gosteriyor. 15-18 yaş grubundaki lise oğrencilerine yonelik bir program olan YFU, 64 ulkedeki bazı eğitim kurumları ile anlaşmalı. Bugune kadar 250 binden fazla oğrenciye yurtdışı eğitim fırsatı sunan YFU, dunyanın en eski, buyuk ve saygın değişim kuruluşlarından biridir. YFU Turkiye, dunya capında orgutlenmiş deneyimli bir kuruluşun parcasıdır.
Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) Programları: YES, Amerikan Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kultur Burosu ’nun bir projesi. Buro ’nun fonlarıyla desteklenen YES, lise duzeyinde tamamen burslu bir değişim programı. 11 Eylul 2001 saldırılarından sonra Amerikan Kongresi ’nin aldığı kararla başlatıldı. Muslumanların coğunlukta olduğu ulkelerde, Amerikalılara karşı algıların ve anlayış koprulerinin onarılması ve kurulması amacıyla hayata gecirildi. Program kapsamında; Turkiye, Arnavutluk, Endonezya, Guney Afrika, Malezya, Filipinler, Sierra Leone, Hindistan, Mısır, Gana, Senegal, ve Suudi Arabistan gibi 40'tan fazla ulkeden 15 –17 yaş arası oğrenciler, 1 yıl boyunca ABD ’li ailelerin yanında kalarak oğrenimlerine Amerikan liselerinde devam edebiliyor. YES Konsorsiyumu ’nun Turkiye ’deki ortak organizasyonu Turk Kultur Vakfı ’dır. Turk Kultur Vakfı, YES bursu aday oğrencilerini, 5 aşamalı bir değerlendirme sonunda secer.
American Field Service (AFS): 1947 yılında başlayan uluslararası oğrenci değişim programıdır. Lise ve universite oğrencileri icin uygulanan programın Turkiye ayağını Turk Kultur Vakfı yurutuyor. AFS oğrencileri, 1999 yılında “AFS Gonulluleri Derneği”ni kurdu. AFS, farklı ulkelerdeki oğrencilere dil eğitimi, sosyal sorumluluk projelerine katılma, staj ve dil eğitimi imkÂnı veriyor.
Ozel Değişim Programları: Devletin desteklediği programların dışında ozel kurumlar aracılığıyla da oğrencilerin yurtdışında eğitim almaları mumkun. Bu eğitimler genel olarak oğrencilerin dillerini veya uzmanlıklarını geliştirmelerini amaclıyor. Bu eğitim programlarından ucret karşılığı veya burslu olarak yararlanılabiliyor. Turkiye ’de de sık sık gercekleştirilen yurtdışı eğitim fuarları aracılığıyla oğrenciler, kendilerine en uygun okulu ve programı bulabilir.
Yabancı Dil Okulları: Yabancı dil oğrenmek ve geliştirmek amacıyla bircok yurtdışı dil okulu bulunuyor. Bu okullarda eğitim alabilmek icin bazı ozel kurumlar aracılık yapıyor.
[h=3]Oğrencilere Yurtdışı Calışma ve Tatil Programları [/h]Oğrenci değişim programlarına ek olarak oğrencilerin yaz tatillerini değerlendirmelerine olanak sağlayan yonelik programlar da vardır.
Bu programlardan bazıları şunlardır;
Work and Travel: Amerika ’da herhangi bir işte calışıp para kazanmak ve seyahat edebilmek icin başlatılan oğrencilere yonelik bir programdır. Programın uygulanması, ucret karşılığı yapılıyor. Oğrencinin istediği bir kentte veya eyalette kendisine uygun işi secmesine, kalacak yer ayarlamasına, calışma saatlerini duzenlemesine ve ulaşım imkÂnlarını araştırmasına veya bu konulardaki sorunların cozumune yardımcı olan program; başka bir kulturle tanışan oğrencinin sosyal yeteneklerini geliştirmesine ve yabancı dil pratiği yapmasına da olanak sağlıyor. Program, hem para kazanmak hem de seyahat etmek isteyen oğrenciler icin bicilmiş kaftan niteliğinde... Amerika Birleşik Devletleri ’nin resmi izni ile universite oğrencilerine calışma ve seyahat imkÂnı veren “kulturel değişim programı”dır. 1961 yılından itibaren Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından duzenlenen ve yetkilendirdiği sponsorlar aracılığıyla yurutulen programda, katılımcıya yaz tatilinde Amerika ’da calışarak kendi parasını kazanma, dil pratiği yapma ve seyahat etme imkÂnı tanınıyor. Work and Travel programının sunduğu fırsatlardan yararlanabilmek kişinin kendi cabası ve isteğine bağlı…
İnterrail: Oğrencilerin yaz tatillerini Avrupa ulkelerini seyahat ederek değerlendirmesine yardımcı olan başka bir uygulama da İnterrail ’dir. Avrupa Demiryolları İşletmeleri tarafından hayata gecirilmiştir. Gezginlere kolaylık sağlamayı amaclayan program, aslında bir bilet uygulamasıdır. Avrupa ’nın ceşitli ulkelerinde tek bir biletle, istenen trenle seyahat etmeyi sağlar. “İnterrail Global Pass” bileti, Avrupa'nın 30 ulkesinde gecerli. Bu biletle Avrupa ’nın belirlenen ulkelerinde 5 gun ile 1 ay arasında gezilebiliyor. “İnterrail Bir Ulke Pass” bileti ise, secilen Avrupa ulkesinden herhangi birinde 3 gun ila 8 gun arasında sınırsız serbest olanağı sağlıyor. “İnterRail Pass” kartlarını Avrupa ’da daimi olarak ikamet edenler ile 6 aydan fazla bir suredir bir Avrupa ulkesinde kaldığını belge ile ispatlayan diğer ulke vatandaşları satın alabilir. Vatandaşlık durumu pasaport/kimlik kartı ile ikamet durumu ise resmi makamlarca verilen ikametgÂh belgesiyle kanıtlanır. İnterrail bileti şu ulkelerde gecerli; Almanya, Avusturya, Belcika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, CekCumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsvec, İsvicre, İtalya, Karadağ, Luksemburg, Macaristan, Makedonya Cumhuriyeti, Norvec, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Turkiye, Yunanistan.
[h=3]Yurtdışı Eğitim ve Tatilin Kazandırdıkları [/h]Yurtdışı eğitim değim ve tatil programlarının oğrencilere bircok yonden faydası bulunuyor. Bunları şoyle sıralayabiliriz;
Yabancı dili geliştirme fırsatı verir.
Sosyal cevre ve gelecekteki kariyer planları icin ufuk acar.
Ceşitli alanlarda faaliyet gosteren sivil toplum kuruluşlarında gonullu olarak calışma ve sosyal sorumluluk projelerine katılma imkÂnı verir.
Yeni insanlarla tanışma ve ilgi alanlarını keşfetme olanağı sağlar.
Programlara katılanların kendilerini tanımalarına ve genel kulturleri geliştirmelerine fırsat verir.
Ozguven kazandırır; farklı hayat şartlarına uyumu kolaylaştırır.
Meslek ve alan secimi konusunda fikir verir, yol gosterir.
Universite veya lise hayatında gelecek planlar icin fikir verir.
Farklı kulturlerle tanıma ve dayanışma imkÂnı sunar.
Yurtdışında calışma, eğitim alma veya tatil yapma meslek secimi icin yardımcı olur.
Yeni hobiler kazandırır, mevcut yetenekleri geliştirir.
Sanatsal aktivitelere katılım sağlayarak yetenekleri keşfetme olanağı sunar.