Annesinin olumuyle ilgili gorduğu ruya
Trenle cıktığı yurt gezilerinden birinde uyumaktaydı. Gorduğu kabus gibi ruya yuzunden kan ter icinde uyanır. Bir sigara yakar ve zile basarak kompartımanındaki hizmetine bakan Ali Cavuşu cağırıp:
"Gorduğum ruya canımı sıktı" der. Ali cavuş :
"Hayırdır paşam" deyince Ataturk de ruyasını anlatır:
"Pek hayır olacağa benzemiyor...Kırlık bir yerdeymişiz. Her taraf yeşillik Birden bire bir sel geliyor, annemi alıp goturuyor. Endişe ediyorum. Yaverlere soyle, İzmir'e telgraf cekip annemin sağlık durumunu sorsunlar...
" Ve acı haber, kısa bir sure sonra yaveri Salih'in yolladığı şifreli telgraf ile gelir. Ataturk telgrafın şifreli olduğunu gorunce hemen " Annem oldu değil mi " der. Annesinin cenaze torenine katılamaz ve yurt gezilerini kesmeden vatan hizmetine devam eder.
Salih Bozok'un intihar edeceğini ruyasında gordu.
Salih Bozok Ataturk'un yaverliğini yapmış, Ataturk'e candan bağlı adeta Ataturk'un sırdaşı denebilecek yakınlıkta biriydi. Ataturk sağlığında onunla ilgili gorduğu ruyasını Salih Bozok'a anlatmıştı:
"Buyuk bir otelin salonunda oturuyormuşuz. Yanımda sende varmışsın. Salonun bir koşesinde bilardo masası varmış. Masanın başında, arkası bize donuk olan bir zat oturuyor. Tam bu sırada odanın kapısı acıldı ve iri yarı 30 kadar adam iceri girdiler. Bunlardan biri eline bilardo masasından bir ıstaka alarak masanın onunde oturan benim teşhis edemediğim zatın omzuna butun kuvvetiyle indirmeye başladı.
Omzuna vurulan zat ayağa kalkarak, kendini mudafaa etmekte ve "Bana niye vuruyorsun" diye hiddetle haykırmaktayken, Salih bana goz ucu ile ne yapmak lazım gibisinden baktın. Ben sana sakın kıpırdama manasına gelen bir işaretle sukunete davet ettim. Bu sırada eli ıstakalı adam, bize doğru yaklaşarak karşımızda tehditkar bir vaziyet aldı.
Bu sefer Salih sen yine mudahale etmek istedin. Ben sana sus işareti verdikten sonra, o azılı adama donerek
"Sen kimsin ne istiyorsun" diye sordum.
Adam bu suale cevap vereceği yerde, cebinden bir tabanca cıkartarak iki kurşun sıktı. Biri bana, oteki sana. Sonra adam bize "Kalkın dans edelim" emrini verdi. İkimizde kalkıp onun huzurunda dans ettik."
Bilindiği gibi Ataturk'un olumunden sonra Salih Bozok tabancasıyla intihar etmiş ancak kurtarılmıştır.
Ataturk'un gorduğu son ruya
26 Eylul 1938 tarihinde Ataturk, rahatsızlığı ile ilgili olarak ilk defa hafif bir koma atlatmıştı. Prof. Afet İnan, olayı şoyle anlatıyor:
O geceyi rahatsız gecirdi. İlk komayı o zaman atlatmıştı. Ertesi sabahki acıklamasında :
"Demek olum boyle olacak" diyerek uzun bir ruya gorduğunu anlattı.
Salih'e soyle, ikimiz de kuyuya duştuk, fakat o kurtuldu" dedi.
Ataturk'un burada "kuyuya duşme" sembolu ile gorduğu ruya vizyonu, kendisinin de soylediği gibi olumunun habercisiydi. Salih Bozok'un kuyudan kurtulması ise, Ataturk'un vefat ettiği gun, buna cok uzulen Salih Bozok'un intihar etmesi sonucu kurtarılmasını simgeliyordu...
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Rüya Tabirleri
- Atamızın Gorduğu Ruyalar