En zorlusu da şu son soru… Cunku bu soruya sadece, “Bunu romanı okuyunca anlarsınız!” diye cevap verebilirim ama, ya romanı bitirdikten sonra da Aleksey Fedorovic’imde ne ozellikler olduğunu goremez, kabul etmek istemezlerse? Hem de bunun boyle olacağını şimdiden, uzulerek gorur gibi oluyorum. Bana gore bu adamda bazı ozellikler var ama bunu okuyuculara gosterememekten ve onları tatmin edememekten korkuyorum. Aslında belki de hayli aktif olduğu halde yetenekleri kendini gosterememiş, karanlıkta kalmış bir adamdır. Zaten zamanımızda insanlardan acıklık istemek de tuhaftır ya… Yalnız onun tuhaf hatta; garip bir adam oluşunun su goturur tarafı yoktur. Ama tuhaflık ve gariplik, bir adamm ozelliklerini bir araya toplayıp sacmalığın butununden belirli bir anlam cıkarmak da insana yarardan cok zarar getirir. Garip adamm coğu zaman birtakım ozellikleri ve apayrı halleri vardır, değil mi?

Fakat siz, bana karşı cıkar da, “Hayır, oyle değil” yahut, “Her zaman oyle değil” derseniz o zaman bende kahramanım Aleksey Fe-Torovic’in onemi uzerine bir umit uyanır. Cunku garip adamın varlığı “her zaman” ozelliklerle, başkalıklarla dolu değildir; hatta tam tersine bazen o bir butunun ozudur, cağdaşlarının hepsi, ne hikmetse sanki gecici bir ruzgÂrın etkisiyle ondan sıyrılıvermişlerdir.
Gizli İçerik:
Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.