Merhaba arkadaşlar bugün sizlere network'ü A dan Z ye anlatmayı hedefliyorum.

Değineceğim konular şu şekilde;
»Network nedir?
»Nasıl çalışır?
»Türkiye hangi durumda?
»Protokolleri nedir?
»Ağ güvenliği nasıl sağlanır?
»Ddos attack için en kolay ve etkili yöntem nedir?
»Wifi hacklemek için kullanılan işletim sistemi
»Network mühendisleri ülkemizde ne kadar ücret alıyor?

Network Nedir?

İnternet 1989 yılında ortaya çıkmıştır.
İnterneti icat eden Tim Berners Lee ve Vinton Cerf'dir.
1945 yılında ilk bilgisayarlar ortaya çıkmıştı,veri alış verişini sağlamak için bir teknolojiye ihtiyaç duyuluyordu, internetin ilk temelleri 1950'li yıllarda atılmıştır.
Günümüzde internet veri akışını sağlamak için kullanılmaktadır.
Makinelerin birbirleri ile iletişim halinde olmasını sağlar.

Nasıl Çalışır?

İnternet paketler halinde bir takım protokoller ile çalışır birazdan detaylı bir şekilde değineceğim.

İnternet evimize nasıl taşınıyor?

Atlantik okyanusunu bir uçtan bir uca döşenen ilk kablo 1850 yılında telgraf teknolojisini sağlamak için yapılmıştır.
Şu anda döşenen kablo ise Dünyayı 22 defa sarmaya yeter.
YouTube

Evimizdeki (telefon,tablet,bilgisayar,smart televizyon vs.) modeme bağlıdır.
Modem binadaki ankastre kutusuna bağlıdır.
Ankastreden çıkan kablolar saha dolabına bağlıdır.

Türkiye hangi durumda?

Dünya ve Türkiye internet hız karşılaştırması

Türkiye dünyada 102. sırada.
Speedtest raporları, Türkiye mobil internet hızında "36.79 Mbps" ile 58. sırada, sabit internet hızı "28.74 Mbps" ile 102. sırada.
Tüm türkiye 36.79 Mbps hızına ulaşabiliyor mu ? Tartışılır
Dünya'daki en hızlı internet ise 229.42 Mbps ile Singapur?da.

Şehirlere göre internet hız sıralaması

»İstanbul ? 31.20 Mbps
»Ankara ? 31.16 Mbps
»İzmir ? 27.19 Mbps
»Bursa ? 24.44 Mbps
»Adana ? 23.51 Mbps

Protokolleri nedir?

Birden fazla protokolü bulunan network dünyasının tam olarak derinlerine inmemiz bir konu ile mümkün olmayacağı için elimden geldiği şekilde anlatmayı hedefliyorum. Teker teker anlatmak yerine uygulamalı bir şekilde paketleri izleyelim istiyorum.
Özet olarak ağdaki bilgisayarların birbirleri ile iletişimi kurarken arasındaki kurallara protokol denir.

Wireshark kurulumu

- İlk olarak her hangi bir tarayıcıyı açıyoruz, arama motoruna Wireshark Download yazıyoruz, ve çıkan ilk siteye tıklayıp giriyoruz.

-Bilgisayarımızın bit değerine göre uygun seçimi yapıp indirmeye başlıyoruz, açılan sekmede bize programın kurulum dosyasını nereye kaydedeceğini sorar ben masaüstüne indirmeyi tercih ettim.

Program kurulum adımlarını geçelim wireshark yüklenirken Npcap & USBPcap adında 2 eklentiye daha ihtiyaç duyacak, o programları kurmayı ihmal etmeyin aksi halde çalışmayabilir, kendisi otomatik olarak yüklüyor herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok.

Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı tekrar başlatması gerekiyor, Reboot now seçeneği'ni seçerseniz bilgisayarınız kapanır, diğer seçenekte ise bilgisayarınızı istediğiniz zaman yeniden başlatabilirsiniz ama programı kullanamazsınız.

Wireshark programını açalım ve bağlı olduğumuz ağ bağdaştırıcısını seçelim.

Gördüğünüz gibi network üzerinde gerçekleşen her olayı bu program ile izleyebiliriz, karışık gelebilir fakat istediğimiz protokolün ismini yazıp filtreleyebiliriz.

Şimdi uygulamaya dökelim google.com adresine ping gönderelim ve bunun analizini yapalım, protokolümüzün ismi icmp'dir bunu filtreleme kısmına yazıyoruz.

Hangi ip adresi hangi sunucuya ping atıyor artık bunu görebiliyoruz, birisi tarafından ddos yediğinizimi düşünüyorsunuz? bu yol ile saldırganın ip adresini polise vermeniz yeterli olacaktır :))

Ağ güvenliği nasıl sağlanır?

Wifi hackleme yöntemlerinden birisi brute force'dur bir çok şifreyi saniyeler içersinde deneyerek wifi şifresini bulmaya çalışır, karmaşık şifreler kullanmanız ve sık sık internet şifresini değiştirmeniz saldıraganı deliye döndürecek ve sert bir kayaya çarptığının farkına varacaktır.

Bir diğer açık ise: WPS methodudur, modemlerdeki varsayılan pin kodlarını deneyerek basit bir mobil uygulama bile şifrenizi bilmesine gerek kalmadan ağınıza bağlanabilir.

Bu açığı kapatmak çok basit.

Modem arayüzümüze girelim varsayılan ip adresi şu şekildedir= 192.168.1.1 192.168.0.1 daha değişik bir ip adresine'de sahip olabilir bunu öğrenmek için CMD ekranını açalım açılan ekrana;
Kod:
ipconfig
yazalım.

Default gateway adresiniz ile herhangi bir tarayıcı sayesinde modem arayüzüne giriş yapalım.

Modeminizin varsayılan kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapabilirsiniz.
Varsayılan internet şifresi modemin üzerinde yazacaktır.

Sırasıyla Kablosuz ayarları>WPS ayarları bölümüne girin, daha sonra WPS seçeneğini kapat'a tıklayın.

Ddos attack için en kolay ve etkili yöntem nedir??

Bu site bir harika dostum! ücretsiz paketi bile bir ev kullanıcısının internetini kısa sürelide olsa lafın gelişiyle MODEMİ PATLATABİLİR.
Tek yapmanız gereken siteye üye olup hedef kişinin ip adresini yazıp methodu seçmek.
https://www.stressthem.to/

Wifi hacklemek için kullanılan işletim sistemi

En çok kullanılan ve başarılı olan işletim sistemi wifislax'dır bu siteden iso dosyasını indirip bir belleğe yükledikten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. https://www.wifislax.com/

Network mühendisleri ülkemizde ne kadar ücret alıyor?

Bu veriler değişkenlik gösterebilir, ama network mühendisi ülkemizde gerçekten az ve ihtiyaç duyulacağına inanıyorum. Elbette çevrede network uzmanı az olduğu için bu fiyatlara'da yansıyacaktır ama zaten sevdiğiniz işi yapıyorsanız maaş sıkıntısı çekeceğinizi düşünmüyorum.