HTML,CSS,Java Script,PHP,ASP vs. hepsi web programlamada kullanılan diller. Peki hangisi ne işe yarıyor? Bu derste bunları öğreneceğiz devrelerim. Tamamen kendi bilgilerimle hazırladığım bir konu alıntı yapmadım bir hatam varsa özür dilerim
1-HTML
HTML binanın temeli gibidir. O olmazsa diğerleri de bir işe yaramaz. Ama kaliteli bir website için sadece html yetmez.HTML sayfanın
en sade halini oluşturur. Mesela bu forumda işletim sistemleri, programlama gibi bir çok bölüm var. Programlama bölümüne girince yine seçenekler var.
Bir konu açmak istiyorsanız konu açma butonuna tıklıyor yazacağınızı yazıyor. Ve konuyu paylaşıyorsunuz. Diğer kullanıcılar sizin paylaştığınız konuyu
okuyabiliyor,beğenebiliyor,yorum yazabiliyor.Yani HTML bize "kullanım" sağlıyor.

2-CSS
CSS sitenin ilgi çekici olması için kullanılır. CSS kullanılmazsa website grafik açısından fakir kalır ve günümüzde grafik çok önemli bir yere sahiptir.

Facebooktaki kaydolma bölümüne şimdi bir daha bakın. Form doldurma yerinin yuvarlak köşeli olduğunu daha önce farkettiniz mi bilmem ama CSS ile küçücük detaylar bile hazırlanabiliyor.
3-Java Script
Şu güne kadar bir çok flash oyun oynamışsınızdır. Oynamadıysanız google açın ve oyunskor falan yazın bir oyun oynayın. Evet. Bu basit oyunlar java scriptle yapılabiliyor. Bunun yanında java script reklam yapılırken de kullanılıyor. Bazı sitelerde hareketli resim ya da reklamlar görürüz. Adı üzerine java script bizim script hazırlamamıza olanak sağlıyor.

4-PHP/ASP
"Sunucu" olarak isimlendirdiğimiz şeyi bu diller ile hazırlıyoruz. Örnek vereyim.Biz bu AYT Forum'a üye olurken bilgilerimizi,email
hesabımızı, şifremizi falan yazıyoruz sonra gönder butonuna tıklıyoruz. Peki bu nereye gidiyor? Database'ye yani veritabanına.
İşte sql açığı ile site hacklerken yaptığımız şey de bu aslında. Sunucunun açığını bulup database'yi ele geçiriyoruz. Yönetici bilgilerini alıp
admin paneline giriyoruz en sonunda da indexi basıyoruz.Son bir örnek: Forumda sağ tarafta çevrimiçi kullanıcılar gözüküyor. Bunların tespitini yapan da PHP/ASP'dir.

Peki PHP ve ASP aynı işe yarıyor ise ne farkı var? Onu da başka bir konuda paylaşmayı düşünüyorum devrelerim. Bir teşekkürü çok görmezseniz sevinirim. Size iyi forumlar...

FrAnCiS BacON