DİCLE Universitesi Teknik Bilimler Meslek Yuksekokulu Elektrik ve Enerji Bolumu oğretim gorevlisi Dr. Heybet Kılıc ile Orta Doğu Teknik Universitesi Elektrik ve Elektronik Muhendisliği Bolumu oğretim gorevlisi Doc. Dr. Murat Gol, Avrupa Birliği (AB) Bilimsel Proje Destek Fonu Projesi'ne (HORIZON) Turkiye'den hakem olarak secildi. Dr. Kılıc, "Bu projelerde fona yaklaşık her yıl 2 bin civarı proje başvurusunda bulunuluyor. Turkiye'nin de dahil olduğu Avrupa ulkelerinden gelen projeleri değerlendiriyoruz. Uygun olanlara onay verip, desteklenmesini sağlıyoruz" dedi.
Turkiye'nin de aralarında bulunduğu Avrupa ulkelerinden gelen buyuk bilimsel projelere onay verip, desteklenmesini sağlayan AB Bilimsel Proje Destek Fonu (HORIZON2020) 2007 yılında kuruldu. Bugune kadar Turkiye genelinde 22 bilimsel proje, bu kapsamda destek aldı. 2021-2025 değerlendirme surecinde Turkiye'nin de aralarında bulunduğu 21 ulkeden 70 bilim insanı, projeleri değerlendirip, onay vermek icin hakem secildi. Turkiye'den de Dicle Universitesi Teknik Bilimler Meslek Yuksekokulu Elektrik ve Enerji Bolumu oğretim gorevlisi Dr. Heybet Kılıc ve Orta Doğu Teknik Universitesi Elektrik ve Elektronik Muhendisliği Bolumu oğretim gorevlisi Doc. Dr. Murat Gol, hakem olarak secildi.

'HOCALARIMIZA PROJEYLE BAŞVURMALARINI TAVSİYE EDİYORUZ'Dr. Heybet Kılıc, fonun dunyanın en buyuk bilimsel araştırma fonu olduğunu ve bu projelerde hakem olarak secilmenin hem kendisi icin hem de Dicle Universitesi icin buyuk onur olduğunu soyledi. Kılıc, "2021- 2025 donemleri arasında projelerin secilmesinde, değerlendirmesi ve desteklenmesinde hakem olarak atanmış bulunmaktayız. Bu projelerde fona yaklaşık her yıl 2 bin civarı proje başvurusu yapılıyor. Turkiye dahil Avrupa ulkelerinden gelen projeleri değerlendiriyoruz. Uygun olanlara onay verip desteklenmesini sağlıyoruz. Turkiye nufus itibarıyla Avrupa Birliği'nde Almanya'yla eş değer bir nufusa sahip. Avrupa Birliği ulkeleriyle karşılaştırdığımızda hem kabul oranı hem de başvuru oranı cok duşuk seviyede. Turkiye'de başvuru sayısının artırılması hem ulke politikası icin ki TUBİTAK da bu konuda bircok cağrı yapıyor. Araştırmacılar ve universite hocalarımızın da bu konuda ilgi gostermeleri ve projeyle başvurmalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu. 'FONDAN NE KADAR YARARLANIRSAK O KADAR İYİ'Proje cağrılarına başvuru sayılarının artmasının onemli olduğunu anlatan Dr. Kılıc, "Bu konuda onumuzde ahlaki ve bilimsel bir engel yok. Bu konuda tum aşamalarda destek vermeye gonullu olarak hazırız. Ulkemiz icin bilimsel anlamda ileride olmak onemli bir konudur. Son zamanlarda ulke politikasıyla birlikte Cumhurbaşkanı'mız da bircok zaman bunlara değiniyor. Ulkede, bu adımların atılması konusunda teşvikler var. Avrupa Birliği bu acıdan dunyanın en buyuk fonu ve bu fondan ne kadar cok yararlanırsak hem ulkemiz acısından hem universiteler acısından o kadar iyi olacaktır" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Burak EMEK