ANTALYA'da 4 yıl once yakalandığı mide kanserini yenen Mehmet Ciftcioğlu (46), ameliyatın ardından gorduğu tedavilere bağlı surekli kusmaya başladı. 87 kilodan 43 kiloya kadar duşen, kusma nobetleri yuzunde geceleri uyuyamayan Ciftcioğlu, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 4 saat suren ameliyatın ardından sağlığına kavuştu. Ciftcioğlu, 4 yıl sonra geceleri deliksiz uyku uyumaya başladı.
Antalya'da yaşayan Mehmet Ciftcioğlu, 2017 yılında midesinde yaşadığı rahatsızlık nedeniyle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonunda midesinde tumore rastlanan Ciftcioğlu'nun

ameliyat olması gerektiği soylendi. Ameliyatta midesi alınan Ciftcioğlu daha sonra radyoterapi ve kemoterapi gormeye başladı. Tedavileri devam ettiği sırada Ciftcioğlu yemek yiyememeye ve surekli kusmaya başladı. Ciftcioğlu kusma nobetleri yuzunde geceleri uyuyamaz oldu. Mehmet Citcioğlu, bu surecte 87 kilodan 43 kiloya duştu.Kusmasının sebebini araştırmak icin doktorlara başvuran Ciftcioğlu, coğunlukla psikolojik olduğu yonunde karşılık aldı ve bir cozume kavuşturamadı. Ciftcioğlu, iş yerindeki bir arkadaşının yonlendirmesiyle Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Doc. Dr. Tuğrul Cakır'a başvurdu. Yapılan tetkikler sonunda Ciftcioğlu'nun ameliyat olmasına karar verildi.'SUREKLİ KUSMA İHTİYACI HİSSEDİYORDUM'2017 yılında bir tesaduf sonucu midesinde tumor olduğunu oğrendiğini soyleyen Mehmet Ciftcioğlu, "Sonrasında iyi bir cerrahi mudahale gecirdim ve midem tamamen alındı. Sonrasında radyoterapi ve kemoterapi gormeye başladım. Tedaviler neticesinde yavaş yavaş yeme sıkıntım oluştu. Surekli safra asitleri gelmeye başladı. Ozellikle gece yatış pozisyonuna gectiğim zaman daha fazla rahatsız etmeye, surekli kusmaya ihtiyacı hissettirmeye başladı" dedi.'PSİKOLOJİK OLABİLECEĞİNİ SOYLEDİLER'Zamanla toplumdan kendini soyutlamaya başladığını belirten Ciftcioğlu, "Artık yemek yiyemez hale geldim. Her gittiğim yerde kusma isteği geliyordu ve ciddi kilo kaybım başlamıştı. Daha once de farklı doktorlara başvurdum. Bana bu durumun psikolojik olabileceği soylendi. Daha sonra yapılan endoskopilerde, sıkıntı olduğu soylendi. Ancak bunun cerrahi ile nasıl duzeleceği noktasında kimse bana aydınlatıcı bilgi vermedi" diye konuştu.'YURUMEYE BİLE MECALİM KALMAMIŞTI'Kusmalarının nedenlerini bulmak icin arayışa girdiğini soyleyen Ciftcioğlu, "Bir gun iş yerimde bir arkadaşım haberlerde benzer bir hastalığı olan kişinin ameliyat olup duzeldiğini gorduğunu soyledi. Bunun uzerine Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdum. Artık yurumeye bile mecalim kalmamıştı ve haziran ayında ameliyat oldum. Başarılı gecen 4 saatlik ameliyat sonrasında yaklaşık 12 kilo aldım. Artık daha iyiyim. Benim gibi hastaların pes etmemesini ve surekli cozum aramalarını oneriyorum" dedi.'EN BUYUK MUTLULUĞUM UYUYABİLMEK OLDU'Ameliyat oncesinde gece uyku uyuyamadığını belirten Ciftcioğlu, "Surekli safra asidi geldiği icin dışarıda yemek yiyemiyordum. Kendini toplumdan soyutlamaya başlıyorsun. Yemek yemeye başlıyorsun, ilk lokmadan sonra geri geliyor ve masadan kalkmak zorunda kalıyorsun. Bu herkesin dikkatini cekiyor. Sokakta yururken bile safra geliyor ve herkesin size baktığını duşunerek yavaş yavaş sokağa cıkmamaya başlıyorsunuz. Ameliyat oncesinde gece uykularım yoktu. Sabaha kadar ayaktaydım diyebilirim. Şu an en buyuk mutluluğum gece rahat uyuyabilmem ve dışarı cıkıp yarım porsiyon da olsa yemek yiyebilmem" diye konuştu.40 SANTİMETRE DARLIKCiftcioğlu'nun yapılan mide ameliyatının cok başarılı gectiğini soyleyen Doc. Dr. Tuğrul Cakır, "Hastamız daha once yaptığımız bir ameliyatı gorerek bize başvurdu. Kusmaları, şiddetli kilo kaybı ve her yediğini kusarak cıkarttığını soyledi. Ameliyatı cok başarılı gecmiş. Fakat kusmasının sebebini acıklamak icin gastroenteroloji bolumumuzde endoskopiler yapıldı. Mide ve yemek borusuyla yeni yapılan ince bağırsak arasında 40 santimetre uzağında darlık olduğunu gorduk ve ameliyat olmasına karar verdik. Ameliyat esnasında dar olan sekmendin birini gorduk diğerini gormek icin tekrar endoskopi yaptık. İkinci darlığın da bu anastomozdan yaklaşık 40 santimetre uzakta olduğunu gorduk. O kısma anastomozları bozarak tekrardan revizyon cerrahisi yaptık" dedi.AMELİYATIN ARDINDAN 12 KİLO ALDIHastanın ameliyatın ardından kilo almaya başladığını soyleyen Doc. Dr. Cakır, "Hastamızın ameliyat oncesindeki en buyuk şikayeti gece kusmalarıydı. Ozellik gece 01.00'de başlayan ve 04.00'e kadar devam eden kusmaları nedeniyle 3 yıldır uykusuz gezdiğini soylemişti. Ameliyatın ardından bu şikayetleri kayboldu ve yeme icme fonksiyonları da yerine geldi. Hastamız ameliyat oncesine gore 12 kilo almış durumda. Bu tur ameliyatların ardından bazen bağırsak, mide veya kalınbağırsak birbirine yapışabiliyor. Hastamız tumor hastasıysa aldığı ilac ve ışın tedavisi bu yapışıklık surecini hızlandırabiliyor. Eğer boyle bir şey başlarına gelmişse hastalarımız arayış cabalarını surdurmeli" diye konuştu.'KEMOTERAPİ VE RADYOTERAPİYE BAĞLI OLABİLİYOR'Ameliyat yerlerinde bu tur darlıklar oluşabildiğini soyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doc. Dr. Serkan Ocal, "Bu tip mide ve bağırsak ameliyatlarından sonra kemoterapi ve radyoterapiye bağlı olarak bulantı ve kusmalar gercekleşebiliyor. Ameliyat yerinde darlıklar oluşabiliyor. Darlıklar oluştuğu zaman hastaların yedikleri yiyecekler distale gecemedikleri icin hastalar bunu kusma yoluyla cıkarıyor. Kusmalar sırasında yemek borularında ciddi ulserler gorebiliyoruz. Endoskopi ile girerek darlığın nedenini belirliyoruz. Mehmet Bey'de de iki farklı noktada darlık gorduk ve ameliyat ile bu darlıklar acıldı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Semih ERSOZLER