GAZİANTEP'in tarihi ve kulturel zenginliğinde onemli bir yere sahip olan bakır işlemeciliğine kadınlar da el attı. Bakırcılar ve Sedefciler Odası ile İŞKUR iş birliğinde surdurulen meslek edindirme eğitimleri sayesinde kadınlar da bakır işlemeye başladı. Bakırcılar ve Sedefciler Odası Başkanı Celal Acık, tarihte erkeklerin yaptığı mesleğe kadınların el attığını belirterek, "Kurslarımız sayesinde kadınlarda bu işi oğrendi ve mesleği yapan kadın ustalarımızın sayısı surekli artıyor" dedi.
Gaziantep'in kulturel zenginliğinde onemli yere sahip olan bakır işlemeciliği, Bakırcılar ve Sedefciler Odası ile İŞKUR iş birliğinde yaklaşık 13 yıldır surdurulen meslek edindirme eğitimleri sayesinde kadınların da yaptığı mesleğe donuştu. Her gecen gun kursa daha fazla ilgi gosteren kadınlar, bu işte ustalaşıp aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Bazı kadınlar oğrenci oldukları kursta eğitmen olurken, bazıları ise işledikleri urun başına belli bir ucret alarak oğrendiği mesleği gelecek nesillere aktarmak istiyor.

'YUZDE 40 İSTİHDAM SAĞLADIK'Bakırcılar ve Sedefciler Odası Başkanı Celal Acık, 13 yıl once projeye ilk başladıklarında kadın kursiyer bulamadıklarını, ancak zaman icerisinde talebin arttığını ve 100 kişilik kursu actıklarında bile bin başvuru aldıklarını soyledi.Proje kapsamında eğitim goren kadınların meslek sahibi olmaya başlayıp para kazandıklarını ve ekonomik olarak kendi ayakları uzerinde durduğunu ifade eden Celal Acık, "2008 yılında bir proje ile kadınları bu işe dahil ettik. İlk zamanlarda arkadaşlarımızla oturup bununla ilgili calışmalar yaptık. Bakır vitrine gelirken uzun bir surecten geciyor. Biz yaptığımız bu calışma ile bakır işleme işine kadınları dahil etmek istediğimizde bize gulduler. Hatta bazı meslektaşlarımız 'Kadından bakırcı olmaz' dediler. Biz tabi bunun bir el işi olduğunu ve bu konuya kadınların daha yatkın olduğunu biliyorduk. Proje hayata gectiğinde 12 kişi ile başladık. 12 kişilik bir proje aldık ve ancak 2 kadın bulabildik. Sonra bu sayı her gecen gun arttı ve biz de verim almaya başladık. Bu sayede kadınlar hem meslek oğrenip, ekonomiye katkı sağlamaya başladılar. Bunların en guzel avantajlarından birisi parca başı calışıyorlar ve işsiz kalma gibi bir durumları yok. Bu proje ile de neredeyse yuzde 40 istihdam sağlamış olduk. 13 yıllık surecte 1500 civarında kadınımız kurslara katılarak mesleği oğrendi ve bunların yaklaşık 400'u şu anda bu mesleği icra ediyor" dedi.'İLK AMACIMIZ KADINLARIN YETENEKLERİNİ ORTAYA CIKARMAK'Celal Acık, eğitimin 7 ay surede tamamlandığını ifade ederek, kurstaki temel amacın kadınların yeteneklerini ortaya cıkarmak olduğuna dikkat cekerek, "Proje kapsamında kursa gelen kadınlar İŞKUR'dan belli bir ucret alırken, burada bizim yonlendirdiğimiz atolyelerde calışarak daha fazla para kazanmaya başladılar. Kursa ilk başladığımızda 780 saatlik bir eğitim veriyorduk. Şimdi 1049 saate cıkardık. Yani bu da 7 ay gibi bir sureye denk geliyor. 7 ay surede işin teknik kısmını gosteriyoruz, kadınların yeteneklerini ortaya cıkarıyoruz. Bu projelerin en buyuk onemi yetenekleri ortaya cıkarmak. O yetenek ortaya cıkınca ve devam ettiklerinde 3-4 yıl icerisinde artık para kazanmaya başlıyorlar. Şoyle bir iyi tarafı da parca başı calıştıkları icin zamanları kalıyor ve bu kadınlarımız ev işlerini de aksatmamış oluyor. Burada kadınların tepkileri gayet iyi durumda. Hem yuzleri guluyor hem de kendi ayakları uzerinde duruyorlar" diye konuştu.'KURSA BAŞLAYINCA PİSİKOLOĞA GİTMEYİ BIRAKTIM'Bakır işlemenin terapi niteliğinde olduğunu kaydeden kursiyerlerden Emel Polat, kursa gelmeden once psikoloğa gittiğini soyledi. Ablasının tavsiyesi ile kursa dahil olduğunu ve 6 yıldır bakırcılık yaptığını anlatan Polat, "Bakır işlemeciliği bana terapi gibi geliyor. İyi ki buişe başlamışım. Şimdi kazancım ile eşime de destek oluyorum. Buradan kazandığım para ile evime bir suru eşya aldım, taksitlerini kendim odedim. Daha once bazı sorunlarımdan dolayı psikoloğa gidiyordum. Bu işe başlayınca psikolojim de duzeldi" dedi.Ote yandan bakır işleyen diğer kadınlarda yaptıkları meslekten zevk aldıklarını ve ev ekonomilerine katkı sağladıkları icin ozguvenlerinin yerine geldiğini soyledi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Kadir GUNEŞ.Ahmet KILIC