ABD Ticaret Bakanlığı, Ekim-Aralık 2020 donemine ait oncu Gayri Safi Yurtici Hasıla (GSYH) verilerini acıkladı. Buna gore, ABD'de GSYH 2020'nin dorduncu ceyreğinde yıllıklandırılmış olarak yuzde 4 arttı.
Gecen yılın ikinci ceyreğinde yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşadığı tarihi daralmanın ardından ucuncu ceyrekte rekor hızda buyume kaydeden ABD ekonomisi, gecen yılın dorduncu ceyreğinde piyasa beklentileriyle paralel seyir izledi. Ulke ekonomisi, Kovid-19 salgını ve salgına karşı alınan karantina onlemleri nedeniyle gecen yılın ilk ceyreğinde 5 daralmış, ikinci ceyreğinde yaşadığı yuzde 31,4'luk rekor kuculmenin ardından, salgına karşı alınan onlemlerin gevşetilmesiyle ucuncu ceyrekte yuzde 33,4 buyumuştu.
ABD ekonomisi, 2020 genelinde ise yuzde 3,5 daralarak 1946'dan bu yana kaydedilen en kotu performansı gosterdi. Soz konusu daralma, 2007-2009 yıllarındaki kuresel finansal kriz doneminden bu yana ilk yıllık kuculme oldu. Ulke ekonomisi 2019'da yuzde 2,2 buyumuştu.
[h=3]BUYUME SON CEYREKTE YAVAŞLADI[/h]Kovid-19 salgını nedeniyle uygulanan sıkı tedbirlerin gevşetilmesiyle başlayan ekonomik toparlanmanın devam etmesi dorduncu ceyrek GSYH artışında belirleyici oldu. Ancak Kovid-19 vakalarındaki artışla yeniden uygulamaya koyulan kısıtlamalar, salgının ulke ekonomisini etkilemeye devam etmesine neden olurken, buyume performansını yavaşlattı. Bu donemde ABD ekonomisinin buyume performansında, ihracat, sabit yatırımlar, kişisel tuketim harcamaları ve ozel stok yatırımlardaki artışın eyalet ve yerel yonetim harcamaları ile federal hukumet harcamalarındaki duşuşle kısmen dengelenmesi etkili oldu. Aynı donemde ithalat da artış gosterdi.
Gecen yılın dorduncu ceyreğinde, kişisel tuketim harcamaları fiyat endeksi yuzde 1,5 arttı. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu cekirdek kişisel tuketim harcamaları fiyat endeksi ise bu donemde yuzde 1,4'luk artış kaydederek beklentilerin altında kaldı. Soz konusu verinin bu donemde yuzde 1,5 artması bekleniyordu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Dilara Zengin