Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, afetlere yonelik farkındalığı artırmak amacıyla Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde kayaklı gosteri yaptı.
Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Turker Oksuz, beraberindeki AFAD İl Muduru Oktay Ayğan, İl Emniyet Muduru Yavuz Sağdıc ve İl Jandarma Komutanı Albay Hidayet Arıkan ile 2021'in "Turkiye Afet Eğitim Yılı" olarak ilan edilmesi dolayısıyla kentin Sarıkamış ilcesindeki Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde vatandaşlarla bir araya geldi. Oksuz ve beraberindekiler daha sonra vatandaşlar ile sohbet edip afet konusunda bilgilerin yer aldığı broşur dağıttı.

Etkinlikte, ellerinde Turk bayrağı ve meşale taşıyan JAK timleri de "Afet risklerine karşı hep birlikte" yazılı pankartı acarak Cıbıltepe'nin 1 etap pistinden kayarak iniş yaptı.
Oksuz, burada yaptığı konuşmada, İcişleri Bakanlığınca 2021 yılının Turkiye Afet Yılı ilan edildiğini anımsattı.
Afetlerde can ve mal kaybını en aza indirmek icin ceşitli eğitimler yaptıklarını anlatan Oksuz, "Afetler, sıkca karşılaştığımız, ulke olarak can ve mal kayıplarına yol acan olaylardan birisi. Tabii istiyoruz ki afetler can ve mal kaybına yol acmasın, afetin meydana getirdiği zararı en aza indirelim, bunun icin gayret ediyoruz. Bakanlığımız da bu konuda Turkiye Afet Yılı Planı hazırladı. Biz de illerde bu cercevede bir plan hazırladık ve bu doğrultuda calışmalar yapıyoruz." dedi.
Oksuz, herkesin afetlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu hazırlığın en onemli unsurlarından birisi de tabii ki eğitim. Onun icin 2021 yılı da eğitim yılı olarak ilan edildi. Biz de burada bir farkındalık eğitimi yapmak istedik. Bizler istiyoruz ki şehirlerimiz guvenli şehirler olsun, daha guvenli şehirlerde yaşayalım. Afet sırasında ve afet sonrasında ceşitli iyileştirmeler yapılıyor, biz iyileştirme ve mudahaleler icin harcadığımız kaynakları daha azaltalım, daha az para harcayalım ve afetlerden en az zararla cıkalım istiyoruz."
Vatandaşların afet konusunda verilen eğitimlerin icerisinde yer alması gerektiğini dile getiren Oksuz, "Afet eğitimi denilince bir cok konu akla geliyor, afetlerde ilk 6 saatte yapılması gereken cok onemli işler var. İlk yardım konusu cok onemli, gonullulerin katkıları son derece onemli, gecici toplanma barınma alanlarının oluşturulması cok onemli." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Cuneyt Celik