Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki sivil toplum kuruluşu ve kurum temsilcilerinin katılımıyla "Turkce Dersleri Koordinasyon Toplantısı" gercekleştirildi.
Ulkenin en kalabalık eyaleti olan KRV'deki okullarda verilen Turkce derslerine katılımın artırılması ve eyalet okullarında daha fazla Turkce dersinin acılmasına yonelik yapılacak ortak calışmaların belirlenmesi amacıyla, video konferans yontemiyle duzenlenen geniş katılımlı toplantıda, tum paydaşların onerileri doğrultusunda bir eylem planı hazırlanarak 2021 kayıt donemi icin ortak bir yol haritası oluşturuldu.
Turkiye'nin Dusseldorf Başkonsolosu Ayşegul Gokcen Karaarslan, Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, Koln Başkonsolosu Turhan Kaya ve Munster Başkonsolosu Ahmet Faik Davaz'ın katıldığı toplantıda, Almanya'daki Turk toplumunun en temel meselesinin Turkcenin gelecek kuşaklara aktarılması olduğu vurgulanarak, eyalet okullarındaki Turkce derslerine katılımın artırılması ve okullarda daha fazla Turkce dersi acılması icin tum paydaş kamu ve sivil toplum kuruluşlarına ortak calışma yapılması cağrısında bulunuldu.
Dusseldorf Başkonsolosu Karaarslan, toplantıda yaptığı konuşmada, "Almanya'daki diğer eyaletlerden farklı olarak KRV eyaletinde Turkce dersleri Eyalet Eğitim Bakanlığının yetki ve sorumluluğunda veriliyor. Bu derslerin verilmesinin, kısmen de olsa, guclu yasal bir dayanağı var. KRV Eğitim Bakanlığı ana dil eğitimi konusunda yapıcı bir tutum izlemektedir. Bu bağlamda sunulan bu fırsatın daha iyi değerlendirilmesi gerekmektedir." dedi.
Karaarslan, eyalette ana dil dersi olarak verilen Turkce derslerine katılan oğrenci sayısının 43 bin ve yabancı dil dersi olarak okutulan Turkce derslerine katılan oğrenci sayısının 7 bin civarında olduğunu ifade ederek, eyalet okullarında okuyan 200-250 bin civarında Turk kokenli oğrenci olduğu dikkate alındığında, yaklaşık 50 bin kişilik bu katılımın yetersiz olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Berlin Buyukelciliği Eğitim Muşaviri Prof. Dr. Cemal Yıldız'ın moderatorluğunde gercekleşen toplantıda hazırlanan eylem planında, 2021 yılı kayıt doneminde Turkce dersleri icin yapılacak ortak calışmaların yanı sıra orta ve uzun vadede yapılacak calışmalar belirlendi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mesut Zeyrek