26-27 Haziran'da yapılacak olan 2021 Yuksekoğretim Kurumları Sınavı'na (2021-YKS) hazırlanan milyonlarca oğrencinin, pandemi nedeniyle yapılan online eğitim surecinde verimli ders calışması icin onemli 5 adım olduğunu soyleyen Doc. Dr. Engin Şahin, "Oğrencinin motivasyonu cok onemli. Oğrenciye ozel ders calışma programı ve bu programı uygulayacağı ortam hazırlanmalı. Online eğitim de olsa not tutma, okuduğunuz ve dinlediğiniz konuların aklınızda kalması icin son derece iyi bir yontem. Mola zamanlarınızı dersten cok kopmayacak ama size de nefes aldıracak şekilde ayarlanmasını oneriyoruz" dedi.
Pandemi nedeniyle dijital platform uzerinden gercekleştirilen eğitim ile oğrencilerin sınava hazırlanma surecleri de zorlu hale geldi. Ancak uzmanlar, pandemi doneminde evde verimli ders calışma teknikleri bilerek hareket edilirse başarının kacınılmaz olduğunu soyluyor. İstanbul Rumeli Universitesi Oğretim Uyesi Doc. Dr. Engin Şahin, 26-27 Haziran'da yapılacak Yuksekoğretim Kurumları Sınavı (2021-YKS) sınavına hazırlanan oğrencilerin daha verimli ders calışmaları icin tavsiyelerde bulunarak, 5 onemli adımdan bahsetti.

"VERİMLİ DERS CALIŞMAK ONEMLİ"
Tum dunyayı etkisi altına alan Kovid-19 ile butun dunyada olduğu gibi Turkiye'de de eğitim alanında yeni duzenlemeler gercekleştirildiğini hatırlatan Doc. Dr. Şahin, "İcinde bulunduğumuz pandemi donemi nedeniyle ve online eğitim aşamasında da sınavlar oğrenciler icin onemini koruyor. Bu ozel donem dolayısıyla eğitim-oğretim gormekte olan ve sınavlara hazırlanan oğrencilerle entegreli ceşitli programlar yapmak doğru olacaktır. Elbette ki universiteye hazırlanmak ekstra ozen isteyen bir surectir. Oğrencilerin ders calışırken bilmesi gereken onemli noktalardan biri de verimli bir şekilde nasıl ders calışılacağı konusu. Cunku saatlerce odaya ya da kutuphaneye kapanmak her zaman nitelikli bir şekilde ders calışıldığını gostermez" dedi.
"DERS CALIŞMA PROGRAMI HAZIRLAYIN"
Doc. Dr. Şahin, verimli ders calışmanın 5 adımda mumkun olduğunu belirterek, "Ders calışmak icin plan/program yapmak biraz klişe gelebilir ama başarılı olmak istiyorsanız uyabileceğiniz bir program hazırlamalısınız. Bu program elbette size ozel olmalı, sonucta neyi yapıp neyi yapmayacağınızı en iyi siz bilirsiniz. Sınav gunune henuz bu kadar vakit varken oturup kendinize guzel bir zaman cizelgesi cizin. Bu zaman cizelgesine hangi derse ne kadar zaman ayıracağınızı ya da gunde kac saat konu tekrarı, kac saat soru cozumu yapacağınızı not edin" diye konuştu.
"DERS CALIŞACAĞINIZ ORTAMI DUZENLEYİN"
Ders calışılan ortamın atmosferinin, başarıyı dolaylı yoldan da olsa etkilediğinin altını cizen Doc. Dr. Şahin, "Siz coğu zaman fark etmeseniz de calışma masanızın duzeni ya da odanızın dağınıklığı dikkat konusunda sizi manipule ediyor. Orneğin, calışma ortamınız cok karışıksa dikkatinizin, masanın ustune yığılmış olan kitaplara ya da başka nesnelere kayması hic şaşırtıcı olmaz. Bu nedenle ders calışırken cevrenizi derli toplu tutmaya ozen gosterebilirsiniz" şeklinde konuştu.
"NOT TUTMAYI İHMAL ETMEYİN"
Herkesin ders calışma yonteminin farklı olduğunu soyleyen Şahin, "Online eğitim de olsa not tutma, okuduğunuz ve dinlediğiniz konuların aklınızda kalması icin son derece iyi bir yontem. Sadece ders esnasında tuttuğunuz notlar yeterli olmayabilir. Bu nedenle konu tekrarı yaparken ya da soru cozerken onemli noktaları minik kağıtlara yazabilir ve bu kağıtları aklınıza takıldıkca bakmak icin kolay ulaşabileceğiniz bir yere yapıştırabilirsiniz" diyerek not tutmanın onemini vurguladı.
"MOLA ZAMANLARINI PLANLAYIN"
İyi bir planlama ile ders calışmasına ara vermenin de 5 adımdan biri olduğunu vurgulayan Doc. Dr. Şahin, "Aralıksız ders calışmak cok zorlayıcı ve yorucu olabilir. Bu nedenle bir sure sonra ister istemez performansınız duşer ve calıştığınız muddetce bir şey anlayamaz duruma gelebilirsiniz. Bu nedenle mola zamanlarınızı dersten cok kopmayacak ama size de nefes aldıracak şekilde ayarlamanızı oneriyoruz. Hatta online ders surelerini baz alarak, ders calışırken orneğin 45 dakikada bir 15 dakikalık aralar verebilirsiniz" dedi.
Oğrencinin, kendisini motive etmesinin onemine dikkat ceken İstanbul Rumeli Universitesi Oğretim Uyesi Doc. Dr. Engin Şahin, sozlerini şoyle surdurdu:
"Ders calışma isteğiniz her zaman aynı kalmayacaktır, bu cok normal. Ozellikle kendinizi yorgun ya da uzgun hissettiğinizde ders calışmanız bir hayli zorlaşır. Ama belli noktalara dikkat ederek bu durumun ustesinden gelebilirsiniz."

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı