Kırşehir Ahi Evran Universitesi (KAEU) Rektoru Prof. Dr. Vatan Karakaya, universiteleri bunyesinde Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Uretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulduğunu bildirdi.
Karakaya, yazılı acıklamasında, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı (YOK) tarafından "Yuksekoğretim Kurumlarında Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezleri Yonetmeliği" kapsamında KAEU'de kurulan merkezin Ankara Universitesi ve Selcuk Universitesi ortaklığında hayata gecirildiğini, merkez sayesinde bolgesel misyondan hareketle ulkenin uluslararası hedeflerine cok onemli katkılar sağlayacaklarını, seracılığın gelişmesi, yeni tekniklerin uygulanması ve verimin artırılması acısından bu merkezin onemli araştırmalar yapacağını kaydetti.

KAEU'nun pilot universite secilmesi ile birlikte şehrine ve bolgesine onemli katkılar sunduğunu, kurulan merkez sayesinde ulusal ve uluslararası boyutta onemi giderek artan gıda arzı guvenliği bakımından ulusal kapasitesinin arttırması icin yeni iş birlikleri oluşturulabileceğini vurgulayan Karakaya, şu ifadeleri kullandı:
"Merkezi ile odaklanılan seracılık alanında, On Birinci Kalkınma Planı hedefleri doğrultusunda, bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkı sağlayacak nitelikte, sera ici kulturel uygulamaları farklı ışıklandırma sistemleri ve yapay zeka entegrasyonu ile birim alandan alınan verim maksimize edilmeye calışılacak. Yine merkez bunyesinde sera hastalık ve zararlıları ile mucadelede biyolojik, biyoteknik gibi yontemlerin geliştirilerek urun kayıplarının en aza indirilmesi ve raf omurlerinin uzatılması hedefleniyor. Bunların yanı sıra sera atıklarının topraksız tarımda kullanılan drene olan solusyon, katı ortam uretim materyali, bitkisel atıklar gibi tekrar uretimde değerlendirilmesi ile uretim maliyetleri duşurulerek kar payının artırılması da sağlanacak. Kırşehir'in modern seracılık icin yeterli ve duşuk maliyetli arazi temini, işci bulma kolaylığı, ic bolgelerdeki buyuk pazarlara ulaşım kolaylığı gibi konularda Akdeniz ve Ege Bolgelerine gore onemli avantajlara sahiptir. Universitemizin seracılık alanında sahip olduğu alt yapı, bilgi birikimi ve deneyim sayesinde yeni iş birlikleri ile ulusal kalkınma planı hedefleri doğrultusunda, bilimsel ve teknolojik gelişmeye daha fazla katkı sağlamayı hedefliyoruz. Eğitilmiş meslek elemanı ihtiyacını kurs ve eğitimlerle sağlayacağız. Universiteyi bolgeselden ulusala, ulusaldan uluslararası alana taşımayı hedefliyoruz."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Serkan Guner