ANTALYA Buyukşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bunyesine yeni katılan 6 kadın itfaiyeci goreve başladı. 'Erkek mesleği' diyenlere inat itfaiyeci olmaya karar verdiklerini belirten kadınlar, zorlu bir oryantasyon eğitimi alıyor. Kimi cocukluk hayalini gercekleştirip, kimi de itfaiye şehidi babasının yolundan giden kadın itfaiyecilerin tek amacı, hayat kurtarmak ve kadınların her mesleği yapabileceğini kanıtlamak.
İtfaiyecilik Bolumu ve Sivil Savunma Meslek Yuksek Okullarından mezun olan 100 itfaiye eri, Antalya Buyukşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'nda goreve başladı. Zorlu sınavlar ve mulakattan başarıyla cıkan 6 kadın itfaiyeci de erkek meslektaşlarıyla birlikte oryantasyon eğitimi alıyor. Antalya Buyukşehir Belediyesi İtfaiyesi'ndeki kadın itfaiyeci sayısı yeni erlerin katılmasıyla 21'e yukseldi.

ZORLU EĞİTİM SURECİAntalya Buyukşehir Belediyesi Hurriyet İtfaiye İstasyonu'nda mesailerine başlayan kadın itfaiyeciler, teknik itfaiye eğitimi, ekipman kullanımı, yangın ve kurtarma eğitimi, hortum toplama, ilk yardım, arac ve techizat kullanımı gibi genel itfaiyecilik faaliyetleri konusunda eğitimler alarak gorevlerine hazırlık yapıyor. Eğitimleri sırasında gosterdikleri başarıyla goz dolduran kadın itfaiyeciler, kadınların her mesleği yapabileceğini soyledi.'COCUKLUK HAYALİM GERCEK OLDU'İnsan hayatı kurtarmanın kutsal bir meslek olduğunu ifade eden Betul Erdal (22), "Cocukluğumdan beri insanların ve hayvanların hayatına dokunmak ve onlara yardım eli uzatmak istemiştim. Bu mesleği secmemde ve ilerlememde en buyuk sebep bu oldu. Herkesin kactığı yere siz giriyorsunuz, siz mudahalede bulunuyorsunuz. Sınavlar sonucunda hayallerim gercek oldu ve Antalya İtfaiyesi'nde calışmaya başladım" diye konuştu.'Kadından itfaiyeci olur mu hic, hortum taşımak kolay mı' tarzında cok soylem duyduklarını ama mesleğin gucluklerinin ustesinden gelebileceklerini ifade eden Seda Ozyurt (23) ise, "Universitede itfaiyecilik bolumu mezunuyum, cocukluğumdan beri hayalim insanların hayatını kurtarmak. İki haftadır erkek meslektaşlarımızla aynı eğitimleri alıyoruz. Canımızı feda edercesine bu eğitimleri yapıyoruz. Başta bizlere 'Bu mesleği yapamazsınız, hortumları kaldıramazsınız' diyenler cok oldu. Ama biz hicbirini dinlemedik. Kadınlara bir şans tanıdığı icin ve bizim gucumuzu hafife almadığı icin Buyukşehir Belediye Başkanı Muhittin Bocek'e cok teşekkur ederiz" ifadelerini kullandı.BABA MESLEĞİNİ TERCİH ETTİBaba mesleğini tercih ederek Antalya Buyukşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nda itfaiye eri olarak goreve başlayan Nurhan Erol da, "Babam itfaiye şehidi. Onun meslek hikayeleriyle buyudum, o nedenle baba mesleğini tercih ettim. Guclu olduğumuza inanıyoruz. Erkek meslektaşlarımızla birlikte omuz omuza mucadele verip Antalyalılara hizmet vereceğiz" dedi.'HORTUMU BİLE TAŞIYAMAZSIN'Seher Ozdemir ise meslek secimlerindeki onyargıdan yakındı. Merve Nurtoy da "Buyuklerimizden, arkadaşlarımızdan hatta hem cinslerimiz bile cok tepki gosterdi. 'Erkek işi yapamazsın, yangına gitmek kolay mı o hortumu taşımak kolay mı, oturun evinizde' diye. Ama biz oturmadık, kadının her işi yapabileceğini gostermek icin calıştık ve buradayız" diye konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı