İzmir Buyukşehir Belediye Başkanı Tunc Soyer, kent turizminin geliştirilmesine yonelik yol haritasını acıkladı. Başkan Soyer, Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonunun (BASİFED) genişletilmiş yonetim kurulu toplantısında İzmir'in pandemi oncesi yılda en fazla 1 bucuk milyon civarında turist ağırladığını, 3 yıl icerisinde bunu 4 milyona cıkarmayı hedeflediklerini soyledi.
İzmir Buyukşehir Belediye Başkanı Tunc Soyer, BASİFED'in genişletilmiş yonetim kurulu toplantısında konuştu. Cevrimici toplantıya Başkan Tunc Soyer'in yanı sıra İzmir Buyukşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gokce, BASİFED uyesi Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yonetim Kurulu Başkanı Emre Pınar Kılıc ve Ege Yonetim Danışmanları Derneği (EGEYDD) Yonetim Kurulu Başkanı Eyup Sevimli katıldı. Hedeflerinin turizm anlamında cok daha ileri gitmiş bir şehir ortaya cıkarmak olduğunu soyleyen Başkan Tunc Soyer, şunları soyledi: "İzmir'in pandemi oncesinde toplam turist potansiyeli yılda 1 bucuk milyon civarındaydı. Ulaştığı en yuksek rakam bu. Biz onumuzdeki 3 yıl icerisinde bunu 4 milyona cıkaracak bir yol haritası izlemeye başlıyoruz. Turizm stratejik planımızın ortaya konmasıyla bu hedef doğrultusunda her gun neler yapacağımız da ortaya cıkacak. Onumuzdeki 3 yıl icerisinde 4 milyon turist hedefine gidecek bir yol haritası izleyeceğiz. İzmir'in topyekun aynı hedefe yonelmesi meselesi onemli. O nedenle guclu bir tanıtım kampanyası ile başlayacağız. Turizm stratejik planımızı İzmirlilerle paylaşarak katılımlarını ve desteklerini isteyeceğiz. İzmirliyi surece dahil edeceğiz."
"O gunlere hazırlık yapıyoruz"
Barselona ile İzmir karşılaştırıldığında kentin sahip olduğu turizm potansiyelinin cok daha fazla olduğunu dile getiren Başkan Tunc Soyer, "İzmir'in turizm alanında daha da gelişmesi icin başlattığımız turizm strateji belgesi calışması hemen hemen bitti. Bunu da cok kısa bir sure icerisinde paylaşacağız. Cunku aşı ile birlikte hayat normalleşecek. Eski normal olmayacak ama sonunda ticari, sosyal, ekonomik hayat canlanacak. Biz o gunlere hazırlık yapıyoruz. O gunlerden itibaren de İzmir'in turizmini canlandıracak bircok şey yapacağız" dedi.
800 bin binanın deprem guvenlik karnesi olacak
Toplantıda İzmir Buyukşehir Belediye Başkanı Tunc Soyer'e yerinde kentsel donuşum calışmaları da soruldu. Başkan Soyer, deprem konusunda yapılacak calışmalar icin İzmir Buyukşehir Belediyesinin 2021 yılı butcesinde 200 milyon liralık bir kaynak ayırdıklarını hatırlattı. 200 milyon TL ile oncelikli olarak İzmir'deki yapı stokunun envanterini cıkarmak istediklerini soyleyen Tunc Soyer, "İzmir'de yaklaşık 800 bin bina var. Biz nihai hedef olarak tamamının deprem guvenlik karnesini cıkarmayı hedefliyoruz. İzmir'de yaşayan herkesin oturduğu bina, yaşadığı şehirle ilgili guven duygusunu netleştirmek istiyoruz. Deprem nedeniyle insanların kaygı yaşamasını istemiyoruz. O nedenle 160 civarında ekip kuruldu. Gelecek gunlerde bu calışmayı başlatacağız. Yapı kontrol laboratuvarını da kurma hazırlığı icerisindeyiz. Hedefimiz Bayraklı bolgesinden başlayarak tum İzmir'in yapı stokunun envanterini cıkarmak" diye konuştu.
"Hak kayıplarının onune gecmek icin calışıyoruz"
Calışmalar başladığında riskli binalar tespit edildikten sonra izlenecek yol haritasını da paylaşan Soyer, kentsel donuşumun yerinde donuşum olarak yapılabilmesini mumkun hale getirmek istediklerini belirtti. Soyer ayrıca bu surecte vatandaşın kentsel donuşum nedeniyle buyuk mağduriyet yaşamayacağı bir finansman modelini geliştirmek istediklerini de acıkladı. Yapılacak kentsel donuşum calışmalarıyla birlikte binaların yıkımdan onceki haliyle inşa edilmesini mumkun kılmak istediklerini belirten Soyer, şoyle konuştu: "Cunku şu anda binayı yıktığınız takdirde, yerine yeni bina yapmaya kalktığınız zaman mevcut imar mevzuatına gore en az yuzde 30 civarında imalat kaybınız oluyor. Bu da bolgede veya riskli binalarda yaşayanlar icin cok ciddi bir hak kaybı anlamına geliyor. Butun bunların onune gecmek icin calışmalarımız suruyor." Soyer, yapı stoku envanterinin cıkarılmasıyla birlikte ağır hasarlı, orta hasarlı veya riskli binaların belirleneceğini ve riskli olduğu ortaya cıkan binalarla ilgili hem yasal hem de finansal bir cozumu vatandaşın onune koyacaklarını belirtti.
"Esnaflarımızla rekabet etme niyetinde değiliz"
Başkan Tunc Soyer, İzmir Buyukşehir Belediyesinin tarım politikasına ilişkin bilgi de verdi. Buyukşehir'in tarımı desteklemek icin belirlediği hedeflerdeki amacının zor gunler yaşayan ureticiye can suyu sağlamak olduğunu anlatan Soyer, "Biz Buyukşehir olarak tarımsal uretim alanında hic bir sanayicimizle, hic bir esnafımızla rekabet etme niyetinde değiliz. Boyle bir şey soz konusu olamaz. Boyle bir yanlışa da duşmeyiz. Bizim burada yapmaya calıştığımız; ureticilere can suyu verecek, nefes almasını sağlayacak, adım atmasına imkan verecek olanakları sağlamak. Sanayici hemşehrilerimizle birlikte calışmak icin de her turlu oneriye acığız. Biz bunları tek başımıza yapalım gibi bir derdimiz de yok. Rekabet icerisine girmek gibi bir niyetimiz yok. Tam tersine bunu son derece yanlış buluruz" diye konuştu. İzmir Buyukşehir Belediye Başkanı Tunc Soyer, toplantının sonunda kentte yaşayan herkesin İzmir'i daha cok buyutmek ve onunu acmak mecburiyetinde olduğunu soyledi. Soyer, "Bugune kadar ne kaybettiysek ayrıştığımız icin kaybettik. Şimdi birleşmemiz lazım. Bizi ayıran sebeplerden cok daha fazla birleştiren nedenler var" dedi. (İHA)
Kaynak: Tourism Today