Brezilya'nın eski cevre bakanları, ulkenin Amazon Bolgesi'nde tehlikeli boyutlara ulaşan yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınıyla başa cıkmak icin Avrupalı liderlerden yardım istedi.
Brezilya hukumetinde 1992 yılından bu yana gorev yapmış 9 eski cevre bakanı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Norvec Başbakanı Erna Solberg'e hitaben mektup yazdı.

Mektupta, hem sağlık felaketi hem cevresel felaketle mahvolan Amazon'un, bolgenin sorunlarına karşılıksız ve gercek cozumler getirmek isteyen dost Avrupa ulkelerinin acil iş birliğine ve dayanışmasına ihtiyac duyduğu vurgulandı.
Amazon'da gecen yıl "orman yangınlarında ve ormansızlaşmada benzeri gorulmemiş bir artış" olduğu ifade edilen mektupta, bolgede, Bolsonaro hukumetinin ilk iki yılında kaydedilen ormansızlaşma oranının onceki uc yılın ortalamasından yuzde 82 daha fazla olduğu belirtildi. Mektupta ayrıca orman yangınlarının koronavirusun sebep olduğu solunum problemlerini daha da kotu hale getirdiği ve bu durumun Amazon'da virus kaynaklı olum oranlarının artmasına sebep olduğu kaydedildi.
Mektupta, bu yılın başında başkent Manaus'ta sağlık sisteminin cokmeye başladığı ve bu durumun diğer eyaletlere yayılma riski taşıdığı vurgulandı.
Oksijen yokluğundan dolayı yuzlerce insanın boğularak olduğu ifade edilen mektupta, hukumetin ve yerel yonetimlerin bu insanlara yardım edebilmek icin gerekli tum araclara sahip olmadığına dikkat cekildi.
Mektupta, Amazon halkının ormanların koruyucusu olduğu ve bu halkın olmaması halinde Amazon'u koruyacak kimsenin kalmayacağına vurgu yapıldı.
Soz konusu Avrupa ulkelerinden oksijen tupu, oksijen konsantratoru, tıbbi oksijen uretim tesisi, sedye, oksimetre ve Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilacların talep edildiği mektupta, bu zor zamanlarda gosterilecek etkili dayanışma orneğinin Brezilyalılar tarafından asla unutulmayacağı belirtildi.
Mektuba imza atan cevre bakanlarından Rubens Ricupero, Avrupalı liderlere mektup yazma talebinin yerel halktan geldiğini ifade etti.
Ricupero, "Onlar (yerel halk), eyaletin icindeki durumun başkent Manaus'tan cok daha kotu olduğu ancak kimsenin bu durumu dikkate almadığı goruşunde. Onların intibası, terk edilmişlik. Bu (mektup) insani bir fikirdi. Onlar unutuluyorlar." dedi.
Eyaletin ve federal hukumetin ellerinden geleni yapmadığını duşunen Ricupero, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yu, "Ne gerekeni yapıyor ne de başkalarının yardım etmesine izin veriyor." diyerek eleştirdi.
Amazon eyaletinde 26 Ocak'ta 192 kişinin olmesiyle viruse bağlı can kaybı en yuksek seviyeye ulaşmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Şeyma Uzundere