Koronavirus pandemisi sırasında en fazla merak edilen sorulardan birisi de okulların acılıp acılmayacağı oluyor. Gectiğimiz donemde kademeli olarak yuz yuze eğitime gecen MEB, artan vakaların ardından bu kararından vazgecmiş ve tamamen uzaktan eğitime geri donmuştu. İlk donemi pek cok karmaşayla tamamlayan oğrenciler, şimdi de ikinci donemin nasıl olacağını merak ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, 15 Şubat'ta yeni donemin başlayacağını acıklamış olsa da bu eğitimin nasıl olacağı hala net değil. Konu hakkında acıklama yapan Bilim Kurulu uyesi Prof. Tevfik Ozlu ise, "15 Şubat'ta yuz yuze eğitim başlar mı?" sorusuna cevap verip kendi onerisini sundu.
Ozlu, konuyla ilgili yaptığı acıklamada "10 ya da 15 oğrencinin olduğu sınıflarla 50 kişilik sınıfları aynı gormemek lazım. Bu da onemli bir şey bulaştırma acısından. Okul bazlı, kent bazlı değerlendirilmesi gerekir. Ulusal karar yerine bolgesel bazlı, okul bazlı, hatta fizibilite yapılabilir." ifadelerini kullandı.

[h=2]NTV canlı yayınında konuşan Ozlu'nun yaptığı acıklama şu şekilde:[/h] "Once şunu soylemek isterim. Ben bir hekimim, okulların acılmasıyla ilgili riskleri soyleyeceğim. Ama bunlar okullar acılmasın, gec acılsın anlamına gelmez. Ben tehlikeyi dile getirmek zorundayım, bu benim sorumluluğum. Ben bu riskleri, olasılıkları konuşurum ama karar verici değilim. Karar verici Milli Eğitim Bakanlığı.
Ben burada sozu soylerken kendimi eğer frenlersem denge iyi kurulamaz. Sağlık acısından risk nedir; dile getireceğim. Kamu yonetimi tum tarafları dinleyecek ve kendisi bir karar verecektir.
Okullarla ilgili dunyadaki durum her ulkede aynı değil. Bazı değerler soz ediliyor ama bunlar aynı değil. Bazı okullar, bazı kulturler, yaşam farklılıkları var. Okulların acılmasının salgının yayılmasında katkısı olmadığı gosterildi. Okul icinde enfeksiyon goruldu ama yaygın bir bulaş rapor edilmedi. Okuldan da bulaş olduğu yonunde kanıtlar yok.
Okullar oncelikli olarak kapatılması gereken yerler olarak gorulmuyor. Veya acılması icin de oncelikli olarak soylenebilir.
İsrail'de orneğin, okullarda ciddi enfeksiyon riski artışı goruluyor. Bizdeki durum nasıl? Bunu destekleyecek veri yok. Ama dunyada bu konudaki calışmaları ben de okumuştum.
Bizim bir riskimiz şu. Geniş aile yapımız var. Okul cocuklarımız nineleriyle, dedeleriyle devamlı iletişim halindeler. Kalabalık aile, bir arada olma, birbirinin evine gidip gelme, yeme-icme, vakit gecirme. Cocuklar biliyorsunuz daha duşuk riske sahip ama yaşlılar tam tersi. Bu iki jenerasyon arasındaki ilişkinin dikkate alınması gerekir.
Her aile aynı değil. Cekirdek aile var, evine donen var, haftada bir iki defa buyuk babasıyla bir araya gelen aile var. Yani burada homojen bir durum yok. Konuşurken genelleme yapmak, etkili olur-olmaz demek doğru olmayabilir. Buna dikkat cekmek isterim. Cocukların bulaştırma olasılığı bizim gibi toplumlarda biraz daha yuksek.
10 kişi, 15 kişi oğrencinin olduğu sınıflarla 50 kişilik sınıfları aynı gormemek lazım. Bu da onemli bir şey bulaştırma acısından. Okul bazlı, kent bazlı değerlendirilmesi gerekir. Ulusal karar yerine, bolgesel bazlı, okul bazlı hatta fizibilite yapılabilir."
Ozlu: "Salgın azalmadı; hız kesmedi."

[h=2]Salgının gidişatı hakkında konuşan Bilim Kurulu uyesi Ozlu, şu acıklamaları yaptı:[/h] "Benim 31 Ağustos ile ilgili cekincelerim vardı. Maalesef bu cekinceler ilerleyen donemde tekrar kapanmaya gidecek şekilde doğrulanmış oldu. Umarım bu donemde bu adımlar atılacaksa tedbirli, kademeli ve acele edilmeden atılır. Cunku dunyada salgın durmadı. Bakın ben dorduncusunu de soyleyeyim.
Biz okulları kapattığımızda, Turkiye'deki vaka sayısı şimdiki vaka sayısından daha duşuktu. Biz o donemde okulları kapattık. Turkiye'deki vaka sayısı da azalmış değil. Dunyadaki vaka sayısı da cok daha fazla. Salgın azalmadı, hız kesmedi.
Ben acılmasın demem, diyemem. Ben de oğrencilerimi ozledim. Bir an once okulların acılmasını istiyorum."
Ozlu, yaptığı acıklamaların devamında şu anda gercekleştirilen aşılamanın kendine gore bir mantığı olduğunu soyledi. Oğretmenler aşı olursa okullarda riskin ortadan kalkacağına dair bir şeyin olmayacağını soyleyen Ozlu, ayrıca mutasyonlu virusun de Turkiye dahil tum dunyada yayıldığını soyledi. Mutasyonlu virus, cocuk ve genc yaşta daha fazla hastanın ortaya cıkmasına neden olduğu icin okulların acılması bir tehdit olarak gorulebilir.